Україну заполонила фальсифікована ковбаса - популярний продукт може бути смертельно небезпечним

Україну заполонила фальсифікована ковбаса. Її можна купити де завгодно. Однак у супермаркетах і великих магазинах, які дбають про свою репутацію, ймовірність зустріти такий товар значно нижча, ніж у багаточисельних дрібних продуктових "точках". Небезпека такого продукту – не лише в його сумнівному походженні і хімічному вмісті, але й у тому, що така ковбаса може завдати великих внутрішніх ушкоджень травному тракту, передають Патріоти України.

Про небезпеки, які в собі приховує фальсифікована ковбаса, розповіла Голова правління “Споживча довіра” Олена Кулікова. Найбільша небезпека фальсифікованої ковбаси – навіть не в її хімічному вмісті, а в способі її виготовлення, розповіла експерт. Виявляється, аби здешевити собівартість такої ковбаси при її виготовленні використовують м'ясо механічного обвалювання.

Такий продукт включає в себе не лише звичне нам м'ясо тварин, а ще й багато сполучної тканини, шкіри, а також кісток. Найбільш небезпечні – саме кісткові включення. При перемелюванні кісток не вдається змолоти їх у порошок, і в такому продукті залишаються невеликі кісткові включення. Зазвичай вони непомітні для ока, але можуть нанести організму людини непоправної шкоди.

"Під час перемелювання кісток залишаються маленькі неперемелені частинки. Вони можуть бути 1-2 мм, тоненькі, як голочки. Людина їсть ковбасу, і ця голочка може встромитися в стравохід. Тоді утворюються виразки, ерозії, нориці і тому подібне”, попереджає Олена Кулікова.

Навіть одна така голочка, що встромилась у стравохід або в кишечник, може завдати великої шкоди організму. Причому запалення і виразки, якщо їх вчасно не лікувати, можуть призвести до фатальних наслідків.

Найчастіше м'ясо механічного обвалювання застосовується при виготовленні вареної ковбаси, особливо, якщо йдеться не про продукт вищого сорту, а першого або другого. При виробництві такого продукту нерідко використовують білково-жирові емульсії, які, у свою чергу, виготовляють із перемеленої шкіри, кісток, жирів і субпродуктів, каже експерт.

Що стосується копчених та сирокопчених ковбас, то їх фальсифікувати, звісно, трохи складніше. Але там виробники "грішать" іншим: щоби збільшити строк придатності такої ковбаси, вони без міри гатять у неї підсилювачі смаку. Хоча за технологією у копченій ковбасі вищих сортів їх взагалі не повинно бути.

"Варто пам’ятати, що той же глутамат натрію природно наявний у м’ясі. Якщо його частка становить до 1000 мг на кг продукту – це абсолютно нормальна ситуація. Побоюватися варто високого вмісту глутамату – 4-5 тис мг", – підкреслила Олена Кулікова.

У сотні разів далі від Сонця ніж Земля: Науковці з'ясували, що в Сонячній системі існує ще одна планета

субота, 20 квітень 2024, 9:23

Вчені стверджують, що їм вдалося виявити нові докази того, що в Сонячній системі існує дев'ята планета. Про це пише Independent. Автори нового дослідження тепер стверджують, що їм вдалося виявити ще більше доказів того, що дев'ята планета все ж існує н...

Провину заперечував: На Волині педагога засудили на три роки через ухилення від мобілізації

субота, 20 квітень 2024, 8:23

У Волинській області до 3 років позбавлення волі засудили колишнього вчителя, який категорично відмовився від мобілізації та просив суд виправдати його. Про це йдеться у вироку Ківерцівського районного суду Волинської області, передають Патріоти Укра...