Уламок був на стінці аорти: В Україні лікарі провели надскладну операцію, врятувавши воїнові життя

Українські лікарі виконали надскладну операцію та врятувати життя воїнові. Хірургам вдалося дістати уламок з задньої стінки аорти пацієнта. Про це повідомив лікар-хірург швидкої та невідкладної допомоги Олександрівської лікарні, асистент кафедри хірургії Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Павло Бик. Наразі пацієнт йде на поправку, передають Патріоти України.

"Минулого тижня у відділенні політравми ми виконали цікаву операцію: серед множинних уламків у воїна один знаходився позаду аорти під адвентиційним шаром її стінки, на щастя для нас та пацієнта не пошкодивши м'язовий шар.

З анатомічної точки зору це була досить складна локалізація: позаду тіла підшлункової залози між черевним стовбуром та верхньою брижовою артерією на задній стінці аорти. Та ще й наш воїн досить міцної комплекції", — зазначив лікар.

Операція була невідкладною, оскільки під час рухів цей уламок міг створити ризик пошкодження аорти та викликати значну кровотечу. Перед операцією активність пацієнта була значно обмежена, практично він проводив увесь час лежачи.

"Уламок локалізували за допомогою Електронно-оптичного перетворювача та металодетектора. Оскільки він зробив собі "кишеньку" під адвентиційним шаром задньої стінки аорти, відразу витягувати магнітом було вкрай ризиковано, тому спочатку акуратно пальцем випхав з цієї кишеньки уламок в м'які тканини поруч з аортою а потім видалили його за допомогою магніту", – зазначив лікар.


Диву даєшся, звідки древні знали такі технології більше 4,5 тисяч років тому: Науковці з'ясували, як зводили найдавнішу зі славетних пірамід Єгипту

субота, 27 липень 2024, 14:45

Досліджуючи околиці піраміди Джосера, вчені знайшли ймовірний спосіб, яким стародавні єгиптяни доставляли кам’яні блоки для будівництва небаченої доти за розмірами споруди, що стала передвісницею знаменитих трьох великих пірамід поблизу Гізи, зазначают...

Настільки підготовленому ухилянту треба у школу морських диверсантів: На Дунаї українські прикордонники затримали чоловіка, який намагався на підводному скутері дістатися Румунії (фото)

субота, 27 липень 2024, 14:30

Під час патрулювання державного кордону на річці Дунай прикордонники виявили 38-річного чоловіка, який вплав намагався незаконно потрапити до Румунії, передають Патріоти України з посиланням на Держприкордонслужбу. . "Кмітливого "плавця" охоронці корд...