Унікальний випадок підводної археології: На рекордній глибині знайдено есмінець ВМС США, потоплений у знаменитій битві

У Тихому океані знайшли американський ескортний есмінець USS Samuel B. Roberts (DE-413) часів Другої світової війни, передають Патріоти України.

Залишки судна лежали на глибині 6895 метрів – це найбільша глибина, на якій будь-коли виявляли кораблі. "Семмі Бі", як його називають учені, відомий участю в героїчній останній битві з японським флотом у Другій світовій війні, повідомляє BBC.

Він затонув під час відомої Битви біля Самара у Філіппінському морі в жовтні 1944 року. USS Samuel B. Roberts (DE-413) виявили на дні 22 червня – він був побитий, але вцілілий. Його знайшов техаський фінансист і пригодошукачВіктор Весково за допомогою глибоководного занурювального апарату Limiting Factor.

У рамках експедиції Весково керував своїм батискафом разом зі спеціалістом із гідролокаторів Джеремі Морізе.Дослідники обстежили корабель за допомогою підводних камер. Виявилося, що "Семмі Бі" розколовся на дві частини і, судячи з "пом'ятого" вигляду, спочатку врізався у морське дно носом.

На судні є отвори від японських снарядів, а також сліди влучання у кормовій частині, але гарматні башти і частина палуби збереглися. Битва біля Самара була однією з епізодів легендарної Битви у затоці Лейте, у якій американські військові та союзники перемогли японський імператорський флот.


ТЦК загрожує повний колапс: Раді доведеться правити закон про мобілізацію

субота, 27 квітень 2024, 1:45

Як пише видання Texty, територіальні центри комплектування (ТЦК) не встигнуть актуалізувати дані усіх військовозобов’язаних за 60 днів, як того вимагає новий закон про мобілізацію, і це створить додатковий хаос, передають Патріоти України. "Управлінсь...

Не холодно і не спекотно: На вихідні настане така погода, що трапляється раз на рік - синоптик

субота, 27 квітень 2024, 0:55

На вихідних в Україні очікується чудова весняна погода з комфортною температурою. Про це повідомила синоптик Наталка Діденко на своїй сторінці Facebook. "Вихідними, 27-28 квітня, в Україні буде така погода, яка буває чи не раз на рік", - каже вона. ...