Уособлення здоров'я та чистоти: У Туреччині виявили статую давньогрецької богині у людський зріст (фото)

Статую знайшли біля храму Зевса. Фото: Anadolu Agency.Стародавня статуя античної богині Гігеї, яку вважали берегинею або уособленням здоров’я, була виявлена в стародавньому місті Айзаной на заході Туреччини, повідомляють Патріоти України.

Це не перша знахідка в місті, пов’язана з Гігеєю — ймовірно, в Айзаної був розвинений її культ, зазначили вчені. «Ми розкопали статую Гігеї, відомої як богиня здоров’я і чистоти, дочки Асклепія, бога здоров’я в грецькій і римській міфології», — сказав Гокхан Госкун, координатор розкопок в стародавньому місті Айзаной.

Зазначаючи, що у мармурової статуї відсутня голова — доля багатьох стародавніх скульптур, — Госкун, археолог з Університету Думлупінар в центральній Туреччині, сказав: «На жаль, вона не збереглася до наших днів, але в її нинішньому вигляді ми можемо подивитися, що це статуя приблизно в людський зріст».

«Під час минулих розкопок в Айзаної були також виявлені знахідки, пов’язані з Гігеєю. Ця ситуація змушує нас думати, що, можливо, в римську епоху в Айзаної були якісь споруди та будівлі, пов’язані з культом здоров’я», — сказав він.

Розташований недалеко від міста Кавдархісар в провінції Стамбул, це місце також є домом для одного з найбільш добре збережених храмів в Анатолії, присвяченого Зевсу, богові грецьких олімпійців, який володіє блискавкою.

Айзаной був внесений до Попереднього списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в 2012 році, і розкопки тривають вже майже десять років. Госкун сказав, що близько 100 робітників і 25 технічних фахівців працюють на розкопках на ділянці, якій майже 5000 років.

«Ми намагаємося показати галереї з колонами на західному і південному крилах Агори і магазини прямо за ними», — додав він. Госкун додав, що статуя Гігеї була виявлена в галереї з колонами на південному крилі Агори.

Смертельна ДТП на Львівщині: Водій збив двох 10-річних дівчат на самокаті

п’ятниця, 29 березень 2024, 12:27

У місті Старий Самбір Львівської області іномарка збила двох дівчат, які їхали на самокаті. Про це повідомляє видання "Львівська мануфактура новин", передають Патріоти України. Одну з дівчат, з діагнозом закритий перелом правої руки, скерували до Охмат...

Дуже злякався? Легіонер "Шахтаря" хоче залишити Україну після обстрілів Києва

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:58

Венесуельський нападник донецького "Шахтаря" Кевін Келсі хоче залишити український клуб, повідомляє Telegram-канал "Футбол з вертольота". За інформацією джерела, бажанням 19-річного футболіста залишити клуб є страх війни у країні, передають Патріоти Ук...