Уповноважений із захисту державної мови дарма хліб не їсть: Командування ЗСУ покарало підлеглого, який пригрозив у школі сміливій дитині через прохання говорити українською

Керівництво ЗСУ притягнуло до дисциплінарної відповідальності військового, який в одній із шкіл Дніпра під час розмови із учнями відмовився перейти на українську мову, вступивши в конфлікт з юним героєм. Про це повідомив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, зазначають Патріоти України.

"За даним інцидентом було призначено службове розслідування, яке підтвердило факти, висвітлені в ЗМІ. За результатами проведення службового розслідування офіцеру Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба, який взяв безпосередню участь у суперечці через проведення заходу російською мовою, оголошено "про неповну службову відповідність", по іншим винним посадовим особам прийняті кадрові рішення", - йдеться у листі Міноборони, який надійшов на адресу уповноваженого.

Зазначається, що інцидент стався у школі № 11 у Дніпрі 18 лютого 2021 року. Військові прийшли до закладу освіти, щоб заохотити учнів вступати до військових вишів. Військовослужбовці отримали зауваження від школяра за спілкування російською мовою, а у відповідь вони почали погрожувати хлопцеві "бесідою".

Батько одинадцятикласника Михайла розповів, що першим виступив представник з львівського вишу. Він говорив "ламаною" українською мовою.

Наступний був військовий з Києва. Він запитав: "Якщо ви не проти, то я перейду на російську. Клас мовчить, два вчителя, що були присутні на цій презентації мовчать, а Михайло каже: "Я проти, продовжуйте, будь ласка, українською",
– сказав тато хлопчика.

Після цього виступав військовослужбовець з Харкова. ВІн теж попросив говорити російською мовою. Але Михайло знову відповів: "Ні, українською, будь ласка. Ви зараз дієте згідно з вашим статутом та Конституцією України чи може ви представляєте Збройні сили РФ?".

Через таке зауваження чоловік одразу перейшов на дуже "коряву" українську. Цікаво, що наступний військовослужбовець з Дніпра вже говорив українською мовою, а потім виступав його учень і теж попросився російською, на що Михайло заперечив.

За словами батька хлопця, потім підбіг представник Самарського військкомату, який організував цей патріотичний захід, та вдвох з харків'янином почали на підвищених тонах сварити хлопця та намагалися морально його "задавити".

"Ты кто такой? Самый умный? Мы в гостях нормально попросили по-русски, а ты быкуешь, идешь на дебильные принципы, упоротый свидомый. Может с тобой провести беседу, чтобы старших уважал и помалкивал?", – переповів Олексій Пономаренко.



В Україну після потепління увірветься нова хвиля холоду: Синоптикиня розповіла, чого чекати

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:56

На вихідних 30-31 березня в Україні очікується тепла весняна погода, подекуди стовпчики термометрів піднімуться до +25 градусів. Скрізь без опадів, світитиме сонце. А з вівторка та середи очікується нова хвиля похолодання, передають Патріоти України. Т...

Прогноз невтішний: Наскільки скоротиться населення України до 2051 року - прогноз демографів

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:56

До 2041 року населення України може скоротитися до 28,9 млн, а до 2051 року на 25,2 млн. Причиною усьому є демографічні виклики та загрози. Такий прогноз зробив Інститут демографії та проблем якості життя Національної академії наук України, повідомляє...