Урізали імперські плани на сотню років: Як Литва змусила розбитого Дмитра Донського полохливо ховатися в оточеній Москві

651 рік тому Великий князь литовський розгромив московську армію на річці Троена.

Молодий московський князь Дмитро Іванович, маючи підтримку московських бояр і північно-східних земель, був незадоволений союзом ВКЛ з Тверським князівством і погрожував війною великому князю литовському Ольгepду, передають Патріоти України.

З метою упокорення московського князя Ольгерд швидко організував військовий похід на Москву. Використовуючи свою улюблену тактику він, приховуючи свої наміри, і ведучи свої війська якомога непомітніше, вийшов до московських земель не з боку Тверського князівства, яке перебувало на північному заході від Москви, а з південного заходу, що було великою несподіванкою для московського князя Дмитра.

Підходячи до Москви, Ольгеpд знищив розрізнені загони московської раті, де разом зі своїми полками загинули князі Костянтин Оболенський і Семен Стародубський. Головна битва, між військами Ольгерда і Дмитра Івановича, сталася 21 листопада 1368 року на річці Троена. Повністю розбивши полки Московського князівства, Ольгерд підступив до Москви, де за кремлівськими стінами, в страху за себе, сховався Дмитро Іванович, чекаючи штурму міста.

Ольгерд, не став брати Москву, можливо, він вирішив поберегти сили і своїх солдатів, знаючи, що зимові морози ось-ось настануть, а затяжна облога буде дуже важкою і може закінчитися повним провалом, але швидше за все, він не став захоплювати місто, так як Москва платила данину Золотій Орді, з якою Ольгеpд не хотів починати небезпечної для нього війни.

Розграбувавши передмісті Москви і околиць за три дні, Ольгерд з великою здобиччю повів свої війська назад у ВКЛ, але вже іншою дорогою, через землі, що не були зворушені війною, і їх можна було по шляху розграбувати для забезпечення продовольством численного війська Ольгерда.

"Смерть режиму!" У Росії школярка отримала 3,5 року колонії за напис на гаражі

п’ятниця, 26 квітень 2024, 4:15

У Росії десятикласницю з Чити засудили до 3,5 року колонії за напис на гаражі. Про це у четвер, 25 квітня, повідомив російський незалежний ТГ-канал Astra. . Військовий суд визнав винними відразу за кількома статтями 19-річного Олександра Сніжкова і 1...

У культового паризького кабаре Мулен Руж в Парижі обвалилися лопаті знаменитого вітряка (відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:55

У ніч на 25 квітня в Парижі обвалилися лопаті знаменитого вітряка Мулен Руж. Падіння також пошкодило фасад паризького кабаре, розташованого в паризькому районі Пігаль. Про це повідомляє телеканал BFM TV. . Оскільки інцидент стався вночі, обійшлося бе...