Усе дуже просто: Вчені розкрили секрет довголіття черепах

Вчені протягом довгих років не могли розкрити секрету довголіття гігантських черепах в Еквадорі – як правило, тривалість їх життя становить понад 100 років. Проте нещодавно загадка була розгадана, інформують Патріоти України.

Згідно з результатами дослідження, проведеного вченими з Університету Буффало в США, гігантські черепи мають додаткові копії генів, що беруть участь у так званому апоптозі. Це процес самознищення клітин, який захищає черепах від руйнівної дії старіння, включаючи рак.

Лабораторні дослідження, проведені на гігантських черепахах Галапагоських островів, підтвердили наявність у цих тварин подібного захисного механізму. Про це, зокрема, йдеться в журналі Genome Biology and Evolution. Як зазначають дослідники, при впливі такого стресу клітини галапагоської черепахи самознищуються набагато легше, ніж клітини інших видів черепах. При чому клітини руйнуються до того, як в них з'явиться шанс створити пухлину. Це дозволяє уникнути розвитку онкологічних захворювань.

"Ці результати викликають великий інтерес ще й тому, що довгоживуча фауна має демонструвати найвищий рівень захворюваності на рак", - зазначає біолог-еволюціоніст Вінсент Лінч з Університету Буффало.
За його словами, у великих істот більше клітин, а чим їх більше, тим вища ймовірність ракових мутацій. "Значення цього дослідження полягає в тому, що якщо ми зможемо визначити, як ці черепахи розвинули певні механізми захисту, то, можливо, зуміємо знайти спосіб використати це на користь людини", - додав він.

Є важливий момент: Командир пояснив, чим замінити демобілізацію в Україні, і чому вона не потрібна до завершення війни

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:59

Командир 93-ї окремої механізованої бригади "Холодний Яр" полковник Павло Паліса виступив проти демобілізації до кінця війни. Військовий вважає, що набагато важливіше отримати можливість частіше проводити ротації для відновлення боєздатності підрозділі...

Потрібний перекладач

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:59

З дипломатичної на офісно-президентську. Держдеп наголошує, що в України – проблеми зі свободою слова. Зокрема, марафон висвітлює урядову позицію…. Минулого року Держдеп наголошував на тому, що закриття трьох незалежних від влади каналів – це проблема....