Усе таємне стане явним? Вчені винайшли спосіб читати думки людей, навіть не торкаючись голови

Раніше для цього у мозок вживляли спеціальні чіпи, тепер вчені вигадали новий спосіб - так звану функціональну магнітно-резонансну томографію Про це повідомляє Science Alert, передають Патріоти України.

За допомогою ФМРТ нейробіологи з Техаського університету в Остіні можуть відстежувати потік насиченої киснем крові через мозок. Активні клітини мозку потребують більше енергії та кисню, тож ця інформація забезпечує непрямий вимір активності мозку людини.

Цей метод не є ідеальним, проте завдяки йому вчені можуть розшифровувати думки людини. Вони не здатні відтворити дослівний переклад, проте цього достатньо, аби зрозуміти, про що саме думає піддослідний.

Під час дослідження вчені просканували мозок одної жінки та двох чоловіків, віком від 20 до 30. Піддослідним дали прослухати майже 16 годин різноманітних подкастів та передач у сканері. Потім спеціальний "декодер" порівняв патерни аудіо цих програм та патерни записаної активності мозку. За словами нейробіолога Олександра Хута, ФМРТ "доволі непогано" відновила оригінальні сюжети подкастів та передач. Тобто, програма змогла зробити висновки, яку програму слухали піддослідні, опираючись тільки на активність мозку. ФМРТ навіть вдалося відновити вигадані учасниками сюжети.

Вчені зазначили, що декодер варто доопрацювати - адже він може відновити події, проте плутається в тому, хто що робить. "Якби ще 20 років назад розповіли про це будь-якому нейробіологу, він би вигнав вас зі сміхом", - сказав Олександр Хут. Нейробіологи відзначили, що планують використати цю технологію для допомоги людям, які не можуть самостійно розмовляти та друкувати.

Крім повісток, військовозобов’язаним чоловікам в Україні надсилатимуть ще один документ: Що відомо

четвер, 25 квітень 2024, 10:59

За законом про мобілізацію, який набирає чинності 18 травня, всі чоловіки військовозобов'язаного віку мають протягом 60 днів з'явитися у ТЦК, щоб стати на військовий облік та оновити свої облікові дані, передають Патріоти України. Якщо вони цього не зр...

До України йде довгоочікуване потепління: Синоптики розповіли, коли температура підвищиться до +20°

четвер, 25 квітень 2024, 10:57

В Україні вже тривалий час утримується холодна та дощова погода. Втім, незабаром в регіонах очікується потепління. Про це повідомила синоптикиня Наталка Діденко, передають Патріоти України. За її словами, наприкінці тижня до України повернеться не тіл...