Утримують за надуманими звинуваченнями: У Лівії 14 українських моряків оголосили голодування через знущання у в'язниці

Родичі членів екіпажу обурені тим, що на їх неодноразові звернення в різні українські владні структури ніхто не реагує.

У четвер, 14 травня, в столиці Лівії Тріполі оголосили голодування в знак протесту українські моряки, повідомляють Патріоти України.

Це 14 членів екіпажу вітчизняного вантажного судна «Рута» (Ruta), жителі Одеської, Херсонської та Миколаївської областей. У квітні 2017 року їх, а також саме судно затримали в територіальних водах Лівії за підозрою в контрабанді нафтопродуктів. Крім того, екіпаж звинувачують в нібито незаконній експлуатації орендованого державного морського судна. Перед затриманням між моряками і лівійськими силовиками кілька годин тривала перестрілка.

До сих пір триває так званий розгляд справи, засідання постійно переносяться, а моряків утримують у в'язниці.
- Ні для кого не секрет, що в Лівії не припиняються військові дії, - говорить Тетяна Алфьорова, дружина боцмана судна. - Гуркіт стрільби, канонада бомбардувань чутна в тюрмі, але найголовніше, що наших хлопців можуть в будь-яку хвилину позбавити життя. Крім того, умови утримання там просто жахливі. Їжу дають раз на добу, їжа дуже гостра, до якої моряки не звикли. Практично всі вже перехворіли різними захворюваннями, у більшості кришаться зуби, спостерігається різке схуднення. Наприклад, мій чоловік втратив 40 кілограмів ваги...

Родичі членів екіпажу обурені тим, що на їх неодноразові звернення в різні українські владні структури ніхто не реагує. Так, в МЗС відповідають, що про цю проблему їм добре відомо і вони застосовують всі можливі важелі. Однак рідні вже втрачають надію побачити своїх чоловіків, синів і батьків живими. Витримати подібні тортури здатний далеко не кожен. Капітану судна Ruta Миколі Шокуну, наприклад, вже майже 72 роки.

У четвер, 14 травня, родичі екіпажу, разом з колегами по нещастю з іншого вантажного судна - «Капітан Хайям» (Captain Khayyam), що ходив під прапором Сьєрра-Леоне, знову зібралися і звернулися до вищого керівництва України. Вони закликають держчиновників і громадськість сприяти звільненню і поверненню додому наших співвітчизників. (Серед моряків Captain Khayyam - четверо українців, яких також тримають в тюремних катівнях).
Зазначається, що більш ніж три роки ця надумана справа по звинуваченню моряків залишається практично на точці «замерзання». Якщо екіпажу Captain Khayyam винесено вирок (всім присудили по п'ять років позбавлення волі і ще грошовий штраф в сумі 70-80 тисяч доларів за кожного), то по морякам танкера Ruta взагалі немає судового вердикту. Більш того, відсутня навіть документація, що підтверджує пред'явлені звинувачення. Проте за кожного мореплавця з цього судна призначили заставу (читай - викуп) в 21 тисячу доларів.
- У зв'язку з пандемією коронавіруса лівійська влада оголосила амністію для всіх в'язнів, в тюрмах залишилися лише пропащі кримінальники і ... наші хлопці, - розповідає Юлія Омельченко, мати матроса Євгена. - Випустили громадян Філіппін, Тунісу, Туреччини (в екіпажі Captain Khayyam були також турецькі моряки, які проходили по тій же кримінальній справі, що і українці). Всіх відпустили, крім наших хлопців. Їм заявили, що, якщо вони навіть підхоплять коронавірусну інфекцію, то їх можуть помістити лише в тюремну лікарню.
Джерело: Факты

"Я однозначно повернуся": Мілевський розповів, які функції хоче виконувати в київському "Динамо"

середа, 24 квітень 2024, 23:16

Колишній нападник київського Динамо та збірної України Артем Мілевський хоче працевлаштуватися у столичному клубі, інформують Патріоти України. У коментарі SportArena ексфутболіст заявив, що хотів би шукати для Динамо нападників, які схожі на нього. «Я...

Титулований український плавець розповів, чому у ТЦК відмовились брати його в армію

середа, 24 квітень 2024, 21:41

Відомий український плавець, який нині працює в Європі, Олег Лісогор пригадав, як на початку повномасштабного вторгнення вирішив піти в армію, передають Патріоти України. «Перші пару тижнів в мене були свої клопоти у Броварах. Потім пішов до ТЦК. Я ж і...