В Амазонці виявили гігантського хижака, котрий проміняв океан на найповноводнішу ріку світу (фото)

Згідно з дослідженням, опублікованим у журналі Science Advances, палеонтологи виявили в басейні річки Амазонка скам'янілий череп прісноводного гігантського дельфіна, який жив там приблизно 16 млн років тому. З огляду на розмір довжину тварини, яка становила 3,5 метра, і те, що дельфіни належать до зубатих китів, вимерлу тварину можна вважати найбільшим прісноводним зубатим китом, який коли-небудь мешкав на Землі, пише ScienceAlert.

Нині в Амазонці мешкають амазонські дельфіни, які мають рожеве забарвлення, їхня довжина сягає 2,7 метрів, і вони мають витягнутий дзьоб на своїй морді. Автори дослідження вважають, що виявлений вимерлий новий вид прісноводних дельфінів, що мешкали в цих же водах мільйони років тому, був чимось схожий на нинішніх мешканців Амазонки.

Але є одне але. Палеонтологія з'ясувала, що стародавні дельфіни, які отримали назву Pebanista yacuruna, не є родичами амазонських дельфінів. Найближчі їхні родичі мешкають у річках Південної Азії.

Уявлення про вимерлий вид дельфінів учені склали після вивчення виявленого в басейні річки Амазонка черепа стародавньої істоти. Цей дельфін мав витягнуту морду з довгим дзьобом і, найімовірніше, як і річкові дельфіни, що живуть нині, харчувався рибою.

Уявлення про вимерлий вид дельфінів учені склали після вивчення виявленого в басейні річки Амазонка черепа стародавньої істоти

Також учені виявили на черепі Pebanista yacuruna великі гребені на лобі. Автори дослідження вважають, що ці структури пов'язані з тим, що стародавня істота могла орієнтуватися в просторі за допомогою ехолокації. За словами вчених, ехолокація має навіть більше значення для річкових дельфінів, ніж для морських. Річ у тім, що вони живуть у каламутній воді, а тому в них слабкий зір.

Прісноводні річкові дельфіни дуже схожі на морських дельфінів, але обидві групи тварин є нащадками різних ліній китоподібних, кажуть учені.

Дослідження припускає, що Pebanista yacuruna спочатку був морським дельфіном, але потім приплив з морського світу в річковий. З огляду на величезну кількість їжі в стародавній системі річок, яка знаходилася на місці басейну Амазонки, ці дельфіни залишилися жити там і адаптувалися до нових умов. Протягом кількох мільйонів років стародавні китоподібні жили і процвітали. Але зміни, які призвели до того, що з'явилася теперішня найвідоміша річкова система Південної Америки, призвели до зникнення звичного середовища існування Pebanista yacuruna. Зокрема, зникла риба, якою харчувалися дельфіни і це призвело до їхнього зникнення, вважають учені.

Порожню екологічну нішу заповнили річкові дельфіни, які живуть там і сьогодні.

Дуже бояться "бавовни"? Росіяни відмовляються їхати в Крим на відпочинок навіть по безкоштовним путівкам

четвер, 9 травень 2024, 6:37

Перед початком курортного сезону 2024 року російські відпочиваючі відмовляються відвідувати санаторії Криму навіть за умови безкоштовних путівок. Ймовірно, росіяни бояться "бавовни" на півострові. Як повідомляє "Крим.Реалії", через низьку відвідуваніст...

Українські магазини завалили сиром із Європи - місцеві виробники на межі

четвер, 9 травень 2024, 6:30

Україна продовжує нарощувати закупівлю закордонних сирів. Вже третина цього продукту на полицях українських магазинів - імпорт. Така ситуація б'є по українських виробниках, які не можуть конкурувати з європейцями через високу вартість виробництва. Якщо...