Археолог-любитель знайшов найстаріший металевий спис в історії Великої Британії: Артефакт на диво у гарному стані

Корозія майже не пошкодила зброю виготовлену більше 3000 років тому зі сплаву кольорових металів

На Нормандських островах, на Джерсі, поблизу французького узбережжя знайдено унікальний наконечник спису. За словами вчених, в Сполученому Королівстві не існує його аналогів. Характерно, що виявлений наконечник за допомогою звичайного металошукача, повідомляють Патріоти України з посиланням на Jersey Evening Post.

Так, археолог-любитель Джей Корнік досліджував один з пляжів островазробив унікальну знахідку. Він знайшов наконечник списа, яким мінімум 3 тисячі років. Його вік вдалося встановити по залишкам древка. Радіовуглецеве датування показало, що наконечник був викуваний в період між 1207 і 1004 роками до нашої ери.

І взагалі, наконечник є унікальним - в Британії аналогів йому до цього не знаходили. Частина стародавнього списи, на подив фахівців, відмінно збереглася. Держак виготовлено з клена, що для бронзового століття не є несподіванкою.
Артефакт був закопаний в пісок і поблизу не було виявлено інших слідів скарбу. Це також викликало здивування вчених. Вони сумніваються, що наконечник міг бути виготовлений на островах і мають намір проконсультуватися з колегами з інших країн.

Лякаючий прогноз вчених: Пилові бурі стають частішими в Європі, але далі буде гірше

субота, 27 квітень 2024, 6:30

Згідно з даними ООН, піщані та пилові бурі стають "все більш частими та сильними" у багатьох частинах земної кулі. У першу чергу від них страждають пустельні та степові регіони планети. Наприклад, на Великих рівнинах Америки кількість таких подій подво...

Належить до дуже рідкісного типу клинків тисячолітньої давнини: Науковці розгадали загадку "Іспанського Екскалібуру"

субота, 27 квітень 2024, 6:15

Дослідники нарешті розгадали таємницю унікального меча, виявленого в Іспанії три десятки років тому. . Фахівці назвали його «Екскалібур» через розташування, в котрому старовинний клінок був знайдений, бо нагадує кельтську легенду короля Артура. . Ар...