В Асканії Новій отруїли рідкісних птахів

Про те, що в Асканії Нові один за одним гинуть рідкісні птахи, стало відомо у січні.

Десятки рідкісних сірих журавлів, які загинули на Херсонщині в січні, отруїли. Йдеться про 200 червонокнижних сірих журавлів, які у січні гинули один за одним в Асканії Новій. Це була зграя птахів, яка залетіла до заповідника ще в грудні, а зерном, найімовірніше, отруїлася за його межами, передають Патріоти України з посиланням на УП.

Директор заповідника Віктор Гавриленко розповідав, що спочатку зграя втратила вожаків, а потім втрачати сили почали і молоді птахи, які також не вижили.

Тепер Екоінспекція Херсонської області підтвердила факт отруєння у відповідь на депутатський запит міжфракційного об'єднання "Гуманна країна" у Верховній раді ІХ скликання.

"При дослідженні біологічного матеріалу та зразків зерна, які були відібрані з метою виключення або підтвердження загибелі птиці внаслідок отруєння, було встановлено: зразки зерна токсичні, а птахи загинули від набряку легенів внаслідок інтоксикації організму неідентифікованою речовиною антикоагулятивної дії", цитує відповідь Екоінспекції UAanimals.

Про те, що в Асканії Нові один за одним гинуть рідкісні птахи, стало відомо у січні. Тоді про підозру на отруєння заявила голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів Владислава Магалецька. "Це не хвороба і не вірус. В їх внутрішніх органах та м’язах знайшли фосфід цинку, нітратів, нітритів, натрію хлористого, у межах гранично допустимих концентрацій. Тобто причина – хімікати від агропідприємств. Є дві версії: Перша – наслідки боротьби із гризунами на полях. Друга – безвідповідальний підхід до утилізації протруєного зерна. Його могли просто викинути на поле", – зазначила Владислава Магалецька.

За даними UAanimals, Генічеським відділом поліції ГУНП в Херсонській області за вказаним фактом проводиться досудове розслідування в окремому кримінальному провадженні.

В Україні можуть різко змінити розмір пенсій: Стало відомо, чого чекати

п’ятниця, 19 квітень 2024, 5:58

В Україні - найнижчий пенсійний вік в Європі. Це єдина перевага нашої пенсійної системи, яка частково пояснює і її проблеми. Зараз на пенсії у середньому українець може отримувати менше ніж 30% від своєї зарплати. Це критично низький показник, передают...

"Літній сеньйор просто спить?": Бразилійка привезла в інвалідному візочку до банку труп, на котрого намагалась оформити кредит

п’ятниця, 19 квітень 2024, 4:15

У вівторок, 16 квітня, в Ріо-де-Жанейро жінка принесла в банк труп літнього чоловіка, щоб спробувати отримати кредит. Про це повідомляє бразильський телеканал TV Globo. . Зокрема, Еріка де Соуза Вієйра Нунес хотіла отримати кредит у розмірі 17 000 ре...