У добрий час! Криголам "Ноосфера" вперше під українським прапором відправився до Антарктиди

Криголам "Ноосфера" вирушає у свій перший рейс до Антарктиди як українське дослідне судно, зазначають Патріоти України. "Ноосфера" стала першим вітчизняним кораблем, оснащеним сучасною системою динамічного позиціонування (DPS), яка дозволяє годинами утримувати судно в одній і тій же точці з відхиленням у кілька сантиметрів.

"Досі наші моряки, щоб опанувати управління такою системою, були змушені сплачувати значні кошти за навчання за кордоном, а тепер зможуть навчатися вдома", – повідомили у Зеленського.

Попередньо у "Ноосфери"протестували роботу двигунів, керованість судна на різних режимах ходу, готовність до спуску рятувальних шлюпок тощо.

"Всі тести пройшли успішно, тож з технічного боку флагман українського наукового флоту повністю готовий до першого експедиційного рейсу та роботи у складних умовах Південного океану", повідомили в Національному антарктичному науковому центрі.

Востаннє корабель під українським прапором виходив до Південного океану понад 20 років тому.

"Символічно, що рейс "Ноосфери" починається саме 28 січня, у День відкриття Антарктиди.

Трохи більш як 200 років тому перші три експедиції змогли пробитися крізь кригу до берегів недоступного Білого континенту", – зазначили у відомстві.

У грудні 2021 року Володимир Зеленський підписав указ про відродження українського наукового флоту та морської дослідної інфраструктури.

Відповідно указу, цьогоріч має бути оптимізована та реконструйована наявна інфраструктура.

В майбутньому планується, що вітчизняні суднобудівні компанії розпочнуть створення нових дослідних суден.

"Ринг був зовсім крихітним": Відомий боксер розповів, як у селі бився проти Усика

четвер, 25 квітень 2024, 19:53

Британський боксер Джордан Томпсон (15−1, 12 КО) пригадав, як свого часу отримав запрошення стати одним із спаринг-партнерів українського боксера Олександра Усика (21−0, 14 КО), який нині володіє поясами WBA, WBO, IBO та IBF у надважкій вазі, передають...

В Україні запустили мапу провайдерів, які надають інтернет під час блекаутів

четвер, 25 квітень 2024, 18:59

Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров показав мапу провайдерів з усієї України, які працюють під час відключення світла. Мапа показує, чи може провайдер у конкретному будинку дати доступ до інтернету від 4 до 72 годин під час відключен...