В якому випадку військовому можуть відмовити у праві на відпустку - нюанси законодавства, які варто знати

Особливі норми надання відпусток військовим діють нід час дії воєнного стану. Наразі ситуація із цим набагато краща. Поступово в законодавстві додаються нові можливості, аби військові могли отримати відпочинок. Хоча проблеми з наданням відпусток все ж періодично виникають, передають Патріоти України.

У АрміяInform розповіли про можливі варіанти відпусток. Всі вони доступні під час дії воєнного стану.

Основна відпустка

Щороку військовослужбовець може отримати до 30 днів основної відпустки. Вона надається частинами протягом календарного року, за умови що основна безперервна її частина становитиме не менш ніж 15 календарних днів. До 18 травня 2024 року була чинною норма, що частина відпустки може становити не більш ніж 15 днів. Тобто тепер основна частина відпустки може бути більшою.

Чи можуть відмовити в наданні відпустки?

Законодавчо прописано, що основна відпустка надається "за умови одночасної відсутності не більше 30 відсотків загальної чисельності військовослужбовців певної категорії відповідного підрозділу". Тож, якщо підрозділ укомплектований менш ніж на 70 відсотків, не погодити рапорт можуть.

Також слід враховувати й інші причини. Наприклад, коли у відпустку одночасно хоче піти значна кількість військовослужбовців. Звісно, що всіх не відпустять. Зазвичай відпускають по 1–2 людини зі взводу, або до 4 військовослужбовців з роти. Тому в підрозділі має бути графік відпусток. Або військовослужбовці мають між собою домовитися, хто та коли піде у відпустку. Це значно полегшує весь процес.

Крім цього, потрібно враховувати обстановку, в якій перебуває підрозділ. Адже вибуття навіть невеликої кількості бійців може значно вплинути на боєздатність.

Тобто причини для відмови у наданні відпустки є. Але така відмова має бути обгрунтованою. Юристи радять робити 2 примірники рапорту. На одному мають бути номер, дата та підпис того, хто прийняв цей рапорт. Аби потім можна було оскаржувати відмову або бездіяльність. Але на практиці це далеко не завжди працює. Можливо, впровадження застосунку "Армія+", де можна буде подавати рапорти в електронному вигляді, полегшить весь процес.

Якщо ви вважаєте, що вас необґрунтовано не відпускають у відпустку, звернутися можна на гарячу лінію Міноборони.

Відпустка за сімейними обставинами та з інших поважних причин

Це другий вид відпусток, який надається під час дії воєнного стану. Вона може надаватися терміном до 10 днів. При цьому зберігається виплата грошового забезпечення.

Військовослужбовець має вказати в рапорті, які саме сімейні обставини або поважні причини спонукають його піти в таку відпустку, а також, за можливості, надати відповідні документи до рапорту. Якщо цього не зробити, то у відпустці можуть відмовити.

Законом передбачено, що основна відпустка та відпустка за сімейними обставинами надаються без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більш ніж дві доби в один кінець.

Відпустка за знищену техніку

Це новий вид відпусток, який з’явився після ухвалення закону про мобілізацію. 21 травня Кабінет Міністрів України затвердив порядок надання такої відпустки. Зокрема, за яку техніку і скільки днів додаткової відпустки може отримати військовослужбовець у разі знищення ворожої техніки.

Зазначимо, що загалом на рік можна отримати не більш ніж 15 днів такої відпустки. Вона може надаватися не лише тому, хто безпосередньо знищив техніку, але й іншим військовослужбовцям, які брали участь у виявленні та знищенні ворожої техніки. Вони можуть отримати таку ж кількість днів, як і військовослужбовець, який техніку знищив.

Але важливо пам’ятати, що знищення техніки має бути підтвердженим! Більше про це читайте в нашому матеріалі.

Наразі це основні варіанти відпусток, які доступні військовослужбовцям під час дії воєнного стану. Але також є відпустки, які надаються за специфічних умов. Розповімо про них також.

Відпустка після звільнення з полону

Військовослужбовець, звільнений з полону, виявив бажання продовжувати службу, але має потребу у відпочинку, то за його бажанням йому надається додаткова відпустка із збереженням грошового забезпечення тривалістю 90 календарних днів без поділу на частини. Відкликати з такої відпустки можуть лише за згодою військовослужбовця.

Відпустка на лікування

Така відпустка надається за висновком ВЛК для лікування у зв’язку з хворобою, або після поранення (контузії, травми або каліцтва). Термін такої відпустки визначається лікарями. Але загальний термін лікування може тривати не більш ніж 12 місяців. Весь цей час за військовослужбовцем зберігається виплата грошового забезпечення.

Відпустки для колишніх засуджених

Нещодавно у війську з’явився новий вид військовослужбовців. Це люди, яких умовно-достроково звільнили від відбування покарання, і вони вступили на службу за контрактом. Основну щорічну відпустку вони отримати не зможуть. Але їм може надаватися відпустка за сімейними обставинами та з інших поважних причин. Терміном до 10 днів.

Невикористані відпустки під час воєнного стану

Якщо військовослужбовець не зміг використати відпустку або використав її лише частково, то надалі така відпустка надається вже після закінчення дії воєнного стану.

У такому разі дозволяється за бажанням військовослужбовців об’єднувати щорічні основні відпустки, але при цьому загальна тривалість об’єднаної відпустки не може перевищувати 90 календарних днів.

Також є опція – отримати компенсацію. Це можна зробити вже під час звільнення.

Тепер озброєна розумними бомбами з лазерним наведенням: Українська "Баба Яга" стала ще страшнішою

середа, 7 серпень 2024, 9:17

Українські безпілотники "Баба Яга" отримали нову потужну зброю. Останні зображення показують, що нічні дрони-бомбардувальники тепер оснащені керованими високоточними бомбами, здатними уражати з великої відстані, передають Патріоти Україн. Як йдеться у ...

В Україні стрімко переписали ціни на популярний продукт: Чого чекати далі

середа, 7 серпень 2024, 9:08

Ціни на кавуни в Україні знизилися майже вдвічі. Причина - сильна спека, через яку виробники прагнуть якнайшвидше продати свою продукцію. Про це повідомив провідний науковий співробітник Інституту аграрної економіки Богдан Духницький, передають Патріот...