В Японії створили унікальну матерію, яка холодніша за всі відоме у Всесвіті

Учені в японському університеті Кіото створили найхолоднішу матерію у Всесвіті. Вона в 3 млрд разів холодніша за міжзоряний простір, пише Space, передають Патріоти України.

Створена матерія холодніше навіть туманності Бумеранг, яка є найхолоднішою відомої області космосу. Там температура всього на один градус вище абсолютного нуля, зазначили вчені.

Для експерименту фахівці використовували ферміони, якими фізики називають будь-які частинки в складі матерії. Вони охолодили атоми ітербію приблизно до мільярдної частки градуса вище абсолютного нуля, гіпотетичної температури, при якій рух атомів припинився б. Для охолодження використовувалися лазери.

Проведений експеримент моделює модель квантової фізики, вперше запропоновану 1963 року фізиком-теоретиком Джоном Хаббардом. Вона дозволяє атомам демонструвати такі незвичайні квантові властивості як надпровідність.

Зазначається, що міжзоряний простір ніколи не буває настільки холодним, оскільки рівномірно заповнений реліктовим випромінюванням.

В Україні працівників зможуть звільняти за неповідомлення про родичів, які лишилися на тимчасово окупованій території

п’ятниця, 26 квітень 2024, 14:58

У роботодавців з’явиться нова підстава для звільнення працівників - неповідомлення працівниками роботодавцю інформації щодо наявних у них зв’язків з фізичними особами, які знаходяться на тимчасово окупованій території України, передають Патріоти Україн...

Це ще не кінець! Кліматологиня попередила українців про нові бурі з пилом із Сахари

п’ятниця, 26 квітень 2024, 14:45

Пил із Сахари, що долітає до України, рідкісне явище, але воно підпорядковується атмосферній циркуляції. Влітку українцям варто очікувати його повернення. Про це в ефірі телемарафону заявила кліматологиня, фахівчиня в галузі зміни клімату та довгострок...