В Індії завівся новий штам коронавірусу, померлих не встигають кремувати: Експерти пояснили, чи є загроза для України

Уже близько трьох тижнів Індія б'є світові рекорди за кількістю нових випадків зараження коронавірусом, щодоби фіксуючи по 350-400 тисяч інфікованих і до 4 тисяч смертей. За словами експертів, чимало цьому посприяло формування індійського штаму COVID-19, який деякі навіть вважають ще заразнішим, ніж британський і південноафриканський мутанти, передають Патріоти України.

Індійський штам коронавірусу розійшовся світом

За даними індійського МОЗ, ще в 20-х числах березня в країні зафіксували випадки зараження новим штамом коронавірусу B.1.617 з подвійною мутацією. Він призвів до збільшення захворюваності не тільки в Індії, але вже встиг пробратися приблизно в 20 країн світу. Мутант небезпечний новою комбінацією інфекційних властивостей, завдяки чому швидше проникає в клітини людини.

Як пояснив лікар-інфекціоніст і викладач школи охорони здоров'я НаУКМА Володимир Курпіта, індійський штам здатний пригнічувати імунний захист навіть тих людей, які вже перехворіли на коронавірус.

"Є припущення, що цей вид не те що агресивніший від британського чи південноафриканського, – він інший і має здатність пригнічувати імунний захист, який сформувалася в людей на попередні варіанти. Не відкинуто ймовірність, що ті, хто перехворів, можуть заражатися індійським варіантом. Якщо він прийде в Україну на початку червня – буде шалена захворюваність протягом усього літа. Це значно небезпечніше, ніж великодні свята, які проходять на тлі штамів, що вже циркулюють в Україні", – уточнив Курпіта.

Українцям не варто панікувати?

А ось лікарка-епідеміологиня Людмила Мухарська вважає, що навіть якщо цей штам і потрапить в Україну, то не погіршить ситуацію до тієї, яка спостерігається в самій Індії. Адже навіть там, за її словами, цей штам не превалює над іншими і не є головним серед поширених.

"Дійсно, багато українців можуть заразитися новим штамом, але такого, як в Індії, у нас не буде. В Україні зовсім інша медицина, соціалка, не така висока щільність населення, що сприяє активній передачі хвороби. У нас всі можуть отримати медичну допомогу, вистачило і місць, і кисню навіть у самі піки епідемії. В Індії всього цього немає. Звідси висока летальність", – резюмувала лікарка.

Зі свого боку доктор медичних наук Олександр Кухарчук, який працює в індійському місті Мумбаї директором із виробництва та досліджень ReeLabs, ще раніше попереджав, що не варто розганяти паніку навколо індійського штаму. За словами фахівця, він не є більш смертоносним, ніж той-таки британський мутант, а стрімке погіршення епідеміологічної ситуації в Індії має й інші причини.

"У різних штатах Індії спостерігається відносне (не більше 30-40%) превалювання різних штамів коронавірусу. Здебільшого постраждали два міста – Делі та Мумбаї. У березні в Індії завершився фінансовий рік і саме в ці два міста у відкриті для іноземних контрагентів аеропорти прилітали з фінансовими звітами індійські громадяни, що працюють за кордоном. Дуже багато з них із Англії, багато – з Південної Африки, значно менше – з Бразилії", – зазначив лікар.

Тіла померлих спалюють просто на вулицях

Зростання захворюваності в Індії почалося ще в березні, але статистику підірвало масштабне святкування індуїстського релігійного свята Кумбха Мела і Холі. Тоді на вулиці міст вийшли мільйони індусів без захисних масок, а про соціальну дистанцію не було навіть мови. Вже через тиждень кількість хворих в Індії збільшилася вдвічі-втричі, і пішло-поїхало.

У країні щодоби фіксують по 350-400 тисяч випадків зараження. Щоденна смертність за цих умов дійшла до показника 4 тисячі осіб, тіла навіть не встигають кремувати, тому спалюють у похоронних багаттях просто на вулицях.

Усі лікарні по країні переповнені важкими хворими. Часто люди вмирають, так і не дочекавшись навіть приходу лікаря, а пацієнти задихаються від катастрофічної нестачі кисню. Індійський уряд уже звернувся до світової спільноти з проханням про постачання кисню, обладнання для його виробництва, а також необхідних ліків.

Виходячи з офіційної статистики сайту Worldometers, на коронавірус в Індії, де живе 1,3 млрд людей, перехворів майже 21 млн, понад 230 тис. померло. Водночас вакцинували вже близько 128 млн осіб, із них 29 млн отримали повний курс уколів.

25 березня уряд Індії обмежив експорт вакцини AstraZeneca, яка виробляється на потужностях місцевої компанії Serum Institute доти, доки не буде щеплена критична маса населення.

Джерело: Обозреватель

Змусили через правила "Укрзалізниці": Військовослужбовець Нацгвардії змушений був їхати в тамбурі потяга (фото)

четвер, 28 березень 2024, 23:44

Військовослужбовець Нацгвардії дорогою від Києва до Чернігова змушений був їхати в тамбурі потяга, бо йому не дозволили зайняти своє місце згідно з придбаним квитком через його службову собаку – лабрадора. Про цей випадок повідомив на своїй сторінці у ...

Була готова померти: Зірка українського тенісу ледь не загинула на Мальдівах

четвер, 28 березень 2024, 21:03

Українська тенісистка Марта Костюк (№ 26 WTA) розповіла про те, як мало не загинула на заняттях серфінгом. Дівчина зізналася, що готова була померти під час відпочинку, передають Патріоти України. «Якось ми займалися серфінгом у Лос-Анджелесі і мій чол...