В Іспанії відкопали бронзову руку, яка може розкрити таємницю загадкової мови, котрою спілкувалося населення Європи до приходу племен індоєвропейської сім'ї

Дослідники кажуть, що виявили джерела баскської мови, носії котрої імовірно зберігають сліди культури первісного населення Європи з часів неоліту

Написи на руці Ірулеги. Фото: Mattin Aiestaran, et. al.

Археологи виявили бронзову руку віком 2 тис. років, текст який міг бути написаний мовою, спорідненою з баскською. Якщо здогадки вчених виявляться правильними, тоді вони нарешті зможуть пояснити походження баскської мови — найбільшої загадки лінгвістики, пише New Scientist.

Бронзову руку було знайдено на вершині пагорба Ірулегі в Піренеях на півночі Іспанії. Спочатку археологи вели розкопки в цьому місці, щоб відшукати середньовічний замок, але натрапили на більш давнє поселення залізного віку.

Поселення було засновано між 1500 і 1000 роками до н.е. Мабуть, поселення зазнало нападу, можливо, з боку римлян, тому було закинуте в 1 столітті до н.е.

Так звана рука Ірулегі являє собою аркуш бронзи завдовжки 14 см, завширшки 12,8 см і завтовшки всього 0,1 см. На тильній стороні долоні розташовані чотири рядки тексту, які спочатку були надряпані, а потім вибиті на металі.

Більшість слів у цьому тексті не можуть пов'язати з жодною мовою, але не перше — "sorioneku". На думку Маттіна Айестарана з Університету Країни Басків та його колег, це слово схоже на баскське "zorioneko", значення якого пов'язане з удачею. Крім того, останнє слово — "eráukon", вчені порівнюють із баскським дієсловом zeraukon.

Артефакт, мабуть, призначався для залучення удачі, вважають дослідники.

Також рука свідчить про те, що на півночі Іспанії впродовж 2 тис. років говорили мовами, спорідненими баскській. Водночас, більшість мов, якими зараз розмовляють у Європі, належать до індоєвропейської мовної сім'ї, баскська мова до неї не належить.

"Вона не пов'язана з жодною іншою відомою нам мовою", — кажуть учені.

Раніше вчені пов'язували басків із групою людей, званих васконами, які жили в Піренеях, згідно з класичними джерелами.

Однак ідея про те, що написи на руці написані мовою, спорідненою з баскською, не є загальноприйнятою. Лінгвісти Селін Муноль з Університету По і регіону Адур і Хулен Мантерола з Університету Країни Басків виступили з критикою.

Вони вважають, що написаного тексту на руці Ірулегі недостатньо, щоб порівняти його з відомими мовами.

Підношення Осірісу: Унікальні артефакти з золота і та інші важливі речі: Археологи знайшли скарби єгиптян VII - VI ст. до н.е.

субота, 27 липень 2024, 0:30

Археологи виявили 63 давньоєгипетські гробниці у провінції Дум’ят, яка колись була центром торгівлі. Досліджуючи поховання, вчені натрапили на численні артефакти, зокрема золоті прикраси та поховальні приношення, передають Патріоти України. Як пише Her...

На Уралі прорвало чергову дамбу водосховища. Населення рятується на дахах будинків (відео)

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:30

У Челябінській області Росії прорвало дамбу Кіалімського водосховища. Вода швидко поширюється, затоплено велику кількість будинків. Про це повідомляють російські Telegram-канали в п'ятницю, 26 липня. За інформацією управління МНС у Челябінській област...