В Італії відкрили головний саркофаг "гробниці Цербера": Археологів вразив стан знатного римлянина і предмети, що були поряд з тілом

Італійські вчені відкрили саркофаг "гробницяґі Цербера", що знаходиться поблизу Неаполя. Всередині археологи натрапили на стародавню мумію, яка зберігалась у похованні протягом двох тисячоліть.

За словами науковців, рештки давніх мешканців залишилися в хорошому стані завдяки спеціальним розчинам на рослинній основі, якими покривали тіла покійних. Відкриття допоможе дослідникам дізнатися більше деталей про бальзамування покійників у Стародавньому Римі, передають Патріоти України з посиланням на Daily Mail.

Вперше "гробницю Цербера", розташовану в місті Джульяно-ін-Кампанія, археологи знайшли у 2023 році. На цій території було виявлено велику кількість поховань, датованих епохою Римської Республіки (510 рік до н. е. – 31 рік до н. е.). Нові дослідження показали, що споруда була входом до гробниці, у якій знаходиться антична фреска із зображенням міфологічного охоронця підземного світу – триголового цербера.

Для того, аби потрапити в похоронну камеру, науковцям довелося обережно прибрати плиту із гірської осадової породи – туфу, що закривала стельовий отвір. Вчені використали маленьку камеру, аби краще роздивитися збережені мумії.

За словами дослідників, одне з тіл було накрите білим саваном та оточене великою кількістю особистих речей. Вчені прибрали із загиблого білий шматок тканини і виявили, що особа збереглася в хорошому стані. Експерти припускають, що покійник міг бути засновником сім’ї, для якої побудовано саркофаг.

Науковці зазначили, що останки представника стародавнього народу збереглися в майже ідеальному стані через належний догляд. Тіло загиблого вкрите сумішшю, виготовленою із полину та лободи, яку часто використовували для бальзамування мумій.

"Насправді, останніми місяцями лабораторні аналізи, проведені на зразках, узятих із поховань, надали значну кількість даних про поводження з тілом померлого та проведення похоронного ритуалу, що значно збагатило панораму наших знань", – зазначив науковець Маріано Нуццо.

Більшість студентів чоловічої статі втратила відстрочку від мобілізації

четвер, 15 серпень 2024, 0:13

Для відстрочки від мобілізації студент повинен навчатися на денній або дуальній формі. Його рівень освіти повинен бути вищим за отриманий попередній. Під час воєнного стану та загальної мобілізації в Україні вручити повістки можуть усім військовозобовʼ...

Заробітчанам на замітку: Скільки можна заробити в Польщі за місяць та де можна влаштуватися

середа, 14 серпень 2024, 22:30

Яка середня заробітна плата в Польщі, скільки та на яких вакансіях можуть заробити українці, передають Патріоти України. Переселенці з України, що тікають від війни, вибираючи країну прихистку, звертають увагу не лише на розмір соціальної допомоги, а й...