В Івано-Франківську помер політв'язень радянських таборів

В Івано-Франківську помер політв'язень радянських таборів Богдан Ребрик. Він був членом Української Гельсінської Спілки та народним обранцем. Сумну звістку повідомила у Facebook його дружина Галина Ребрик, передають Патріоти України.

Політв'язневі було 85 років. "На 85-му році життя відійшов у вічність Ребрик Богдан Васильович, багаторічний політичний ув'язнений радянських таборів, народний депутат України І демократичного скликання, член Української Гельсінкської групи. Нестерпний біль та великий смуток... Вічна пам'ять", – написала Ребрик.

Відомо, що громадський діяч народився 30 липня 1938 року у Павлівці Івано-Франківської області. Його батько був учасником УПА. З 1962 по 1967 рік Ребрик працював інструктором-викладачем обласної радіотехнічної школи.

1967 року його заарештували за "виховання курсантів-призовників у націоналістичному дусі". Ребрика засудили до 3 років таборів та 5 років позбавлення права обіймати посади, пов'язані з викладанням та вихованням молоді. Він відбував покарання у мордівських таборах і звільнений лише у 1970 році.

Після цього Ребрик знову почав боротися з жорстким радянським режимом, за що 1974 року був знову заарештований.

1975 року його визнали "особливо небезпечним рецидивістом" і засудили до 7 років таборів особливого суворого режиму, а також до 3 років заслання.

Термін Ребрик знову відбував у Мордовії та в селі Кучіно Пермської області. Він неодноразово зазнавав тортур, сидів у карцері за відмову співпрацювати з КДБ і пережив багато подібних звірств.

У 1979 році Ребрик увійшов до складу табірної міжнародної Гельсінської групи. Через вісім років повернувся до Івано-Франківська. З 1989 по 1990 роки був членом крайової ради Народного Руху України, співголовою обласного "Меморіалу", заступником голови обласної філії Української Гельсінської Спілки.

1990-го року Ребрика обрали народним депутатом України від Тисменицького виборчого округу та одночасно депутатом Івано-Франківської обласної ради. Також він був головою підкомісії Верховної Ради у справах репресованих. Реабілітацію отримав у 1991 році.

Врятувати не вдалося: Наречена трагічно загинула на власному весіллі

четвер, 18 квітень 2024, 7:59

Новоспечена дружина трагічно загинула на власному весіллі всього через декілька годин після того, як сказала "так".Про це пише Daily Star, передають Патріоти України. 38-річна Елісанжела Газано впала в басейн після того, як, як повідомляється, танцюва...

Без зарплат та відпусток: Стало відомо, на яких умовах в Україні мобілізовуватимуть ув'язнених

четвер, 18 квітень 2024, 7:44

У березні в парламент внесли проєкт закону щодо мобілізації засуджених, а тиждень тому Рада ухвалила його у першому читанні. Про подробиці документу в ефірі "Радіо Свобода" розповіла народна депутатка Олена Шуляк, передають Патріоти України. За її сло...