В Івано-Франківську помер політв'язень радянських таборів

В Івано-Франківську помер політв'язень радянських таборів Богдан Ребрик. Він був членом Української Гельсінської Спілки та народним обранцем. Сумну звістку повідомила у Facebook його дружина Галина Ребрик, передають Патріоти України.

Політв'язневі було 85 років. "На 85-му році життя відійшов у вічність Ребрик Богдан Васильович, багаторічний політичний ув'язнений радянських таборів, народний депутат України І демократичного скликання, член Української Гельсінкської групи. Нестерпний біль та великий смуток... Вічна пам'ять", – написала Ребрик.

Відомо, що громадський діяч народився 30 липня 1938 року у Павлівці Івано-Франківської області. Його батько був учасником УПА. З 1962 по 1967 рік Ребрик працював інструктором-викладачем обласної радіотехнічної школи.

1967 року його заарештували за "виховання курсантів-призовників у націоналістичному дусі". Ребрика засудили до 3 років таборів та 5 років позбавлення права обіймати посади, пов'язані з викладанням та вихованням молоді. Він відбував покарання у мордівських таборах і звільнений лише у 1970 році.

Після цього Ребрик знову почав боротися з жорстким радянським режимом, за що 1974 року був знову заарештований.

1975 року його визнали "особливо небезпечним рецидивістом" і засудили до 7 років таборів особливого суворого режиму, а також до 3 років заслання.

Термін Ребрик знову відбував у Мордовії та в селі Кучіно Пермської області. Він неодноразово зазнавав тортур, сидів у карцері за відмову співпрацювати з КДБ і пережив багато подібних звірств.

У 1979 році Ребрик увійшов до складу табірної міжнародної Гельсінської групи. Через вісім років повернувся до Івано-Франківська. З 1989 по 1990 роки був членом крайової ради Народного Руху України, співголовою обласного "Меморіалу", заступником голови обласної філії Української Гельсінської Спілки.

1990-го року Ребрика обрали народним депутатом України від Тисменицького виборчого округу та одночасно депутатом Івано-Франківської обласної ради. Також він був головою підкомісії Верховної Ради у справах репресованих. Реабілітацію отримав у 1991 році.

Підношення Осірісу: Унікальні артефакти з золота і та інші важливі речі: Археологи знайшли скарби єгиптян VII - VI ст. до н.е.

субота, 27 липень 2024, 0:30

Археологи виявили 63 давньоєгипетські гробниці у провінції Дум’ят, яка колись була центром торгівлі. Досліджуючи поховання, вчені натрапили на численні артефакти, зокрема золоті прикраси та поховальні приношення, передають Патріоти України. Як пише Her...

На Уралі прорвало чергову дамбу водосховища. Населення рятується на дахах будинків (відео)

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:30

У Челябінській області Росії прорвало дамбу Кіалімського водосховища. Вода швидко поширюється, затоплено велику кількість будинків. Про це повідомляють російські Telegram-канали в п'ятницю, 26 липня. За інформацією управління МНС у Челябінській област...