"У Канаді таке взагалі заборонено продавати": Лікар-невролог розніс популярні ліки "для пам'яті"

Ліки "для пам'яті" популярні вже багато десятків років. Попри те, що їх ефективність дуже сумнівна, фармкомпанії продовжують випускати їх, адже собівартість невисока, а продаються вони непогано. Про це у Facebook написав лікар-невролог Євген Скрипник, передають Патріоти України.

Медик наголосив вкотре, що пігулок або уколів для пам’яті немає. Батько ж усіх ноотропів - препарат під назвою "Пірацетам". Однак всі такі ноотропи - це ліки без доказової ефективності. Адже пірацетам має аналоги, тобто препарати які містять одну й ту саму діючу речовину пірацетам - ноотропіл, луцетам.

Що відомо про препарат

Його синтезували ще в 1964 році. Однак в США його так і не зареєстрували, як лікарський препарат. Адже було проведено дослідження, де пірацетам не довів свою ефективність при лікуванні деменції та нейродегенеративних захворювань.

Наразі в США пірацетам може бути допущений до продажу лише як БАД. При цьому він - один із лідерів продажу на території країн колишнього "Союзу" без маркування БАД.

Пірацетам випускають і успішно продають

"ВООЗ не включила його до переліку лікарських препаратів! В 2007 році в Росії визнаний застарілим препаратом з недоказовою ефективністю! В деякі країни, наприклад Канаду та Великобританію заборонений ввіз для продажу!" - пише Скрипник.

При цьому пірацетам продовжує добре продаватися. А на використання патенту вже пройшли всі строки, його можуть випускати всі фармкомпанії і собівартість дуже дешева.

Шалена спека чи холод? Синоптик розповіла, яким буде літо в Україні

п’ятниця, 17 травень 2024, 9:40

Усі мріють про тепле та приємне літо. Давати чіткі прогнози щодо погоди влітку ще зарано. Утім, Віра Балабух, кандидатка географічних наук, завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС і ...

У Міноборони пояснили, чи повертатимуть право керувати авто після оновлення даних у ТЦК

п’ятниця, 17 травень 2024, 9:31

Суд може обмежити право на керування автомобілем тим, хто намагається уникнути оновлення даних у ТЦК, але після виконання вимог законодавства це обмеження скасують. Про це розповів речник Міністерства оборони України Дмитро Лазуткін в етері телемаратон...