У ніч на 18 вересня людство спостерігатиме особливе небесне явище: Урожайний Супермісяць з затемненням

Повний Місяць у вересні 2024 року, який ще називають Місяцем Урожаю, буде особливим. Крім того, що вереснева повня – це супермісяць, вона ще й буде більша за середній супермісяць, зазначають Патріоти України.

Але найбільшою родзинкою цього повного Місяця буде те, що він переживе часткове затемнення. За цим дивовижним явищем можна буде спостерігати в ніч на 18 вересня, пише Space.com.

Часткове місячне затемнення можна буде побачити з більшої частини Північної Америки, усієї Південної Америки, Європи, усіх, крім найсхідніших частин Африки, західних частин Азії та частини Антарктиди.

За словами науковців, термін "супермісяць" описує повний Місяць, який відбувається, коли він знаходиться в перигеї або близько до нього, тобто у найближчій відстані до Землі на своїй злегка еліптичній орбіті. У цей час повня виглядає з Землі дещо більшою.

Вересневий повний Місяць – другий із чотирьох послідовних супермісяців цього року після серпневого Блакитного супермісяця.

Чому відбувається затемнення?

За словами науковців, місячні затемнення відбуваються, коли Земля проходить між Сонцем і Місяцем, відкидаючи свою тінь на наш природний супутник.

Ці затемнення також є видимим нагадуванням про сферичну форму Землі, оскільки тінь утворює криву на видимому диску Місяця.

Місячне затемнення 17 вересня буде неповним. Лише верхня частина Місяця буде занурена в найтемнішу частину земної тіні. Проте і часткове місячне затемнення повинно забезпечити цікавий контраст на кратерах та інших деталях на місячній поверхні. Ці нюанси можна буде побачити за допомогою телескопа чи бінокля. Проте і без спеціальних засобів можна буде побачити особливості вересневого красеня.

За словами експертів, крім невеликої затемненої частини у верхньому кутку місячного диска, більша ділянка видимого диска буде знаходитись у півтіні Землі, тобто більш світлій частині тіні планети, яка не повністю блокує сонячне світло. Це додасть більшій ділянці Місяця червонувато-коричневого, нечіткого вигляду.

Час часткового місячного затемнення залежить від місця розташування. Для спостерігачів у східному часовому поясі США затемнення увійде в найтемнішу фазу, коли Місяць буде найбільше закритий тінню Землі приблизно о 22:44 EDT 17 вересня.

Європа, зокрема і Україна, а також Африка побачать затемнення в передсвітанкові години 18 вересня. А ось для Лондона затемнення буде найсильнішим приблизно о 3:45 ранку за британським стандартним часом 18 вересня

Страшна цифра: У ВООЗ оцінили, скільки мільйонів українців можуть мати психічні розлади

понеділок, 16 вересень 2024, 6:00

В Україні близько 10 млн осіб мають ризик психічних розладів. Сюди належать як легкі, і важкі форми. Про це заявив директор Європейського регіонального бюро ВООЗ доктор Ганс Клюге на пресконференції, пише «Укрінформ», передають Патріоти України. «Одне ...

Хлопець не дожив два дні до 16-річчя, дівчинці був лише рік: У моторошній аварії на Вінниччині загинуло двоє дітей

неділя, 15 вересень 2024, 23:40

В селі Райгород, що у Вінницькій області, сталася моторошна аварія за участю легковика та вантажівки. Загинули однорічна дівчинка та 15-річний хлопець, 24-річна дівчина госпіталізована. Про це інформує поліція Вінницької області, передають Патріоти Укр...