В очікуванні "китайської навали": Лікарі зруйнували головні міфи про грип

Грип вважається однією з найбільш "міфологізованих" хвороб

Грип в Україні вже забрав життя 11 людей в епідемсезоні 2019-2020, а за тиждень з 13 по 19 січня захворіло 140 тисяч українців, більш ніж половина яких - діти. У прес-службі МОЗ розвіяли сім найпопулярніших міфів про цю вірусну інфекцію, зазначають Патріоти України.

Грип - це важка форма застуди

За словами медиків, грип - значно небезпечніше застуди, особливо у важкій формі. Симптоми грипу, на відміну від застуди, виникають раптово і проявляються в більш гострій формі. Інфікування супроводжується різким підвищенням температури тіла (вище 38 °С), головним болем, болем у м'язах, горлі, кашлем, нежитем.

Вірус грипу можна "підхопити" після щеплення

Медики стверджують, що це неможливо, оскільки для щеплення від грипу використовують вакцини, що містять інактивований штам вірусу, який жодним чином не може передавати інфекцію. Тому не варто боятися вакцинуватися - це найефективніший спосіб захисту від грипу. Імунітет, як правило, вироблюється через 1-2 тижні після вакцинації. І якщо людина захворіла через кілька днів після щеплення - це означає, що або вакцина ще не подіяла, або це інший штам грипу.

Профілактика вітаміном С

Не існує жодного доказу, що вітамін С, одержуваний з продуктів або харчових добавок, допоможе уникнути зараження вірусом грипу.

Часник і цибуля можуть захистити від грипу

Ці народні засоби медики назвали абсолютно безнадійними. Крім того, зловживання ними може спровокувати проблеми зі шлунково-кишковим трактом. Так, багато хто вважає, що пари цибулі й часнику можуть знезаразити повітря, але їх насичений запах навпаки може спровокувати кашель і спазм бронхів. Крім того, вважається, що споживання великої кількості овочів може зробити організм невразливим, це теж неправда.

Грип можна підхопити через протяг, легкий одяг або мокре волосся на морозі

Єдиний спосіб захворіти грипом - зараження вірусом небезпечного захворювання.

"Так, сезон грипу зазвичай співпадає з холодними порами року, але погода не впливає на розвиток хвороби, просто віруси більш активні при таких природних умовах", - пише МОЗ.

Вилікувати антибіотиками

Грип викликається вірусами, а антибіотики вбивають бактерії. Для лікування грипу використовують виключно противірусні препарати, які не вилікують миттєво, але посприяють більш швидкому одужанню і "пом'якшать" симптоми. При цьому препарат повинен призначити лікар.

"На сьогодні в Україні зареєстровано два ефективні препарати, які містять діючі речовини, занамавір і озельтамівір, які можна придбати виключно за рецептом лікаря", - заявили медики.

Антибіотики призначають, коли грип викликав ускладнення бактеріальною інфекцією.

Новий шлях постачання армії агресора маже готовий: Росіяни завершують будівництво залізничного моста поблизу Маріуполя, - Андрющенко

четвер, 25 квітень 2024, 9:32

Російські окупанти майже завершили будівництво залізничного моста біля села Гранітне, що неподалік Маріуполя. Про це у своєму телеграм-каналі написав радник Маріупольського міського голови Петро Андрющенко. "Будівництво залізничного мосту біля Гранітно...

Науковці розшифрували практично знищені папіруси з Помпеї, з котрих дізнались місце поховання великого філософа Платона та обставини його життя

четвер, 25 квітень 2024, 9:23

Революційне сканування та дослідження папірусів Геркуланума виявило чудові нові подробиці про філософа Платона, зокрема точне місце його поховання, повідомляє "Ancient Origins" . Це значне археологічне досягнення стало результатом проєкту розшифровки ...