В окупованому Криму археологи виявили загадковий саркофаг

В анексованому Криму на розкопках античного міста Мірмекій знайшли порожній саркофаг. Про це сказав начальник Мірмекійської експедиції російського Ермітажу Олександр Бутягін, повідомляють Патріоти України.

"Нами виявлене незвичайне загадкове поховання. Його унікальність полягає в тому, що могила не викладена з плит, як це часто зустрічається, а вирізана в цілісному шматку каменю. Це справжній маленький кам'яний саркофаг, що незвично для такого раннього часу", - розповів Бутягін.

За його словами, невеликі розміри кам'яного ящика дозволили припустити, що в ньому було поховане немовля. "Однак археологи не виявили всередині нічого, при тому, що кам'яна плита, що перекриває могилу, залишилася непотривоженою. Можливо, сюди був висипаний прах померлого після кремації або пусте поховання було зроблено в пам'ять людини, яка померла на чужині", - зазначив археолог.

За його словами, поховання належить до архаїчного часу і датується другою половиною VI століття до нашої ери.

Мірмекій - античне місто, засноване греками в першій половині VI століття до н.е. на березі Керченської протоки, яке входило до складу Боспорського царства і розташовувалося на схід від Пантікапея (сучасний мис Карантинний у межах міста Керч). Є об'єктом культурної спадщини.

Належить до дуже рідкісного типу клинків тисячолітньої давнини: Науковці розгадали загадку "Іспанського Екскалібуру"

субота, 27 квітень 2024, 6:15

Дослідники нарешті розгадали таємницю унікального меча, виявленого в Іспанії три десятки років тому. . Фахівці назвали його «Екскалібур» через розташування, в котрому старовинний клінок був знайдений, бо нагадує кельтську легенду короля Артура. . Ар...

ТЦК загрожує повний колапс: Раді доведеться правити закон про мобілізацію

субота, 27 квітень 2024, 1:45

Як пише видання Texty, територіальні центри комплектування (ТЦК) не встигнуть актуалізувати дані усіх військовозобов’язаних за 60 днів, як того вимагає новий закон про мобілізацію, і це створить додатковий хаос, передають Патріоти України. "Управлінсь...