В осяжному майбутньому: Вчена розповіла, коли через зміни клімату затопить Одесу

Прибережні міста України будуть частково покриті водою до кінця цього століття.
Наслідки глобального потепління. Фото: УНІАН.

Підвищення рівня Світового океану загрожує затопленням південним регіонам України. За словами координатора програми "Зміна клімату та енергетична політика" Оксани Алієвої, до катастрофи залишилося зовсім недовго, передають Патріоти України.

"Прибережні міста України в т.ч. і Одеса, будуть частково покриті водою до кінця цього століття, до 2100 року, це дуже близька перспектива, наші діти доживуть до цього часу. І ми будемо спостерігати, як частина українських міст на півдні просто підуть під воду", – розповіла фахівець.

Крім цього, збільшиться число лісових пожеж та пожеж на торфовищах, так як річний період стає менш прогнозованим, теплові хвилі стають все довшими і, крім збільшення частоти загорянь, ускладнюються умови для їх гасіння.

"І тому ми бачимо, що пожежі охоплюють все більше і більше регіонів. Це ми спостерігали в Поліссі в цьому році, якщо ми говоримо про Україну. Звичайно, ми не можемо закривати очі на те, що відбувається в світі, в Амазонії, в Сибіру. Те, які обсяги лісів горіли в цьому році і які викиди від цього потрапили в атмосферу, відповідає рівню викидів великої промисловості, яка працювала протягом року", – говорить Алієва.

"Ми бачимо, що опиняємося в замкнутому колі, адже наслідки зміни клімату не тільки погані для людей, але вони ще більше посилюють кліматичну кризу – крім викидів антропогенних, самі стають фактором додаткового впливу на зміни клімату", – зазначила вона.

Джерело: Сегодня

До 600 євро на людину: Названо суми, які роздають біженцям з України в найпопулярніших країнах ЄС

п’ятниця, 19 квітень 2024, 8:56

Українські переселенці, шукаючи притулок за кордоном, можуть розраховувати на фінансову підтримку від країни, де вони перебувають. Найбільше українських біженців знаходиться у Німеччині, Франції, Італії, Польщі та Чехії. Розміри соціальних виплат від ц...

В Україні засуджені зможуть служити в ЗСУ навіть офіцерами, але є умова: У Раді пояснили механізм

п’ятниця, 19 квітень 2024, 8:44

Генеральним штабом Збройних сил спільно з Міноборони та Мін’юстом було розроблено законопроєкт про можливість мобілізації засуджених. Документ передбачає обов’язкову згоду не лише самих в’язнів, а й командирів частин, де будуть створені такі окремі спе...