У Польщі скасовують автоматичне продовження віз і посвідок на проживання: Що робити українцям

Влада Польщі планує скасувати стан епідемічної загрози з 1 липня. Це означає, що візи та посвідки на проживання іноземців автоматично продовжувати більше не будуть, передають Патріоти України.

Експерти Міграційної платформи EWL пояснюють, що робити тим громадянам України, які приїхали до Польщі до повномасштабного вторгнення і перебувають у країні по протермінованим документам.

З березня 2020 року у Польщі впроваджена норма, яка продовжує дію національних віз та посвідок на проживання на період епідемічної загрози. Завдяки їй іноземці, у тому числі громадяни України, могли залишатися в країні навіть із простроченими документами. Однак з 1 липня, норма перестане діяти. Зміни до Спецзакону про допомогу громадянам України у січні 2023 року передбачають автоматичне продовження документів на проживання для всіх іноземців, які перебувають в Польщі до 24 серпня 2023 року. Тому, якщо з 1 липня у Польщі скасують стан загрози епідеміі, українські мігранти, які не мають статусу PESEL UKR та перебувають у Польщі від 14 березня 2020 року, можуть легально перебувати на території Польщі до 24 серпня 2023 року.

Якщо ці громадяни України і надалі хочуть залишитися у Польщі, вони мають легалізувати своє перебування у країні до 24 серпня 2023.

Це можна зробити трьома способами. Для продовження підстави легального перебування в Польщі вистачить скласти заяву про надання посвідки про тимчасове перебування. Також можна отримати візу. Ще одним альтернативним варіантом є виїзд за межі Шенгенської зони на 90 діб та повернення у Польщу в рамках безвізового руху. Наразі сплеску подачі документів на посвідки на тимчасове проживання у Польщі експерти EWL не відзначають.

Коли буде Великдень у 2024 році і не можна робити у свято

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:55

Великдень для українців завжди був одним із найголовніших релігійних свят у році. Це перехідне свято, тобто його дата щороку змінюється, передають Патріоти України Коли Великдень 2024 року в Україні та чи зміниться його святкування через перехід на нов...

В Україні банки без пояснення причин блокують рахунки: Що треба знати всім

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:48

Українці масово скаржаться на блокування своїх рахунків без пояснення причин. Банки мають право розірвати договір і поставити клієнта перед фактом, повідомивши листом на електронну пошту, передають Патріоти України. Адвокати та деякі суди вважають, що ...