У пошуках витоків давнього міста: Як у ранньому середньовіччі іноземці називали Київ

Дві стародавні назви бентежать дослідників в спробах розгадати таємниці існування прадавнього міста на берегах Дніпра.

У письмових джерелах Київ мав ще дві назви, походження яких досі залишаються загадкою. Факти відомі вузькому колу фахівців наводить історик Олександр Алфьоров.

Самбатас

У 948 році Костянтин Багрянородний написав трактат «Про управління імперією». Текст не був призначений для широкої публіки, фактично він писав трактат для своїх нащадків. У тексті Костянтин зазначає, що столицею Русі є місто Київ і другою назвою міста є Самбатас.
Варто зазначити, що ця назва не зустрічалася потім у жодних джерелах. Дослідники поки не визначили, що це слово може означати.
Є різні теорії походження цього топоніму: назва може бути хазарською, скандинавською, готською, єврейською, балтійською, болгарською, тюркською та навіть іранською.

Кенугард

Вікінги у давнину називали нашу славну столицю Кенугард. Ця назва збереглася в кількох давньоскандинавських сагах, зокрема в «Сазі про Еймунда».
Є два варіанти тлумачення цієї назви. Згідно з першою теорією, «Кенугард» означає «місто човнів», адже Київ дійсно знаходився в центрі торгівлі.
Друга теорія стверджує, що ця назва має таке ж походження, як і сучасний варіант «Київ». Нібито обидві назви можна трактувати як «місто Кия».

У російському Барнаулі спалахнула масштабна пожежа на фабриці (фото, відео)

неділя, 29 вересень 2024, 20:15

В Алтайському краї пожежники ліквідують спалах в адміністративній будівлі «Барнаульського меблевого комбінату». Про це повідомляє пресслужба МНС Росії, передають Патріоти України. «Площа пожежі в Барнаулі збільшилася до 6 000 квадратних метрів. Підрозд...

Відомого італійського футболіста знайшли мертвим у готелі з раною голови

неділя, 29 вересень 2024, 20:00

Колишній футболіст італійського клубу Кальярі Андреа Капоне пішов із життя у 43 роки. Сьогодні вранці його знайшли мертвим у готелі в Кальярі, передають Патріоти України. Як повідомляє La Gazzetta dello Sport, у Капоне виявили глибоку рану голови. Ймов...