У пошуках витоків княжого міста: Розкопали давньоруську церкву ХІІ ст.

Унікальна знахідка допоможе вченим краще зрозуміти історію прадавнього Буска, котра, на жаль, залишається досить "темною плямою"

Розкопали українську церкву ХІІ ст

На Львівщині археологи знайшли церкву княжих часів. Храм XII століття виявили на території Малого городища у місті Буськ, повідомляють Патріоти України з посиланням на "5 канал". Варто нагадати, що У 1100 р. Бужеськ (як тоді літописи іменували град.-ПУ) став столицею удільного князівства, а правителем міста став позбавлений володимирського престолу князь Давид Ігорович.

Церкву 4 роки шукали археологи. Вони вели розкопки на території Малого городища. На цьому місці виявили поховання перших у Західній Україні християн.

"Можна стверджувати, що на цьому місці стояла перша бузька церква. Тому що і прицерковний цвинтар, і ціла колекція спеціальних цвяхів для дерева, і керамічна плитка – воно все говорить, що тут була церква", – запевняє археолог Петро Довгань.

Спорудження церкви пов'язують із правлінням першого бузького князя Давида Ігоровича.

"Ми знайшли елементи долівки . З гарної поливаної плитки різних кольорів. Коричневого, зеленого і жовтого кольору. Церква була приземленою, очевидно була бастіонного типу, подібною до маленького замочку. У випадку небезпеки вона мала прихистити мешканців", – розповідає краєзнавець Іван Ціхоцький.

У Запоріжжі підлітки-акробати зірвались з висоти під час виступу в цирку: Поліція розповіла подробиці

неділя, 28 квітень 2024, 16:15

Правоохоронці встановлюють обставини нещасного випадку в Запорізькому державному цирку. Про це повідомили на сайті Головного управління Національної поліції в Запорізькій області, передають Патріоти України. Ситуація сталася під час виконання гімнастич...

Пам'ятник вже виготовлено: Одеса відмовила у встановленні погруддя Герою, який підірвав разом із собою Генічеський міст на початку повномасштабного вторгнення (фото)

неділя, 28 квітень 2024, 15:18

Історико-топонімічна комісія при виконавчому комітеті Одеської міської ради відмовила у встановленні погруддя Віталія Скакуна, який на початку повномасштабного вторгнення підірвав разом із собою Генічеський міст, щоб зупинити ворога. Про це повідомив г...