У реставрацію вкладуть мільйони: Символ Закарпаття, Невицький замок, до кінця року поверне втрачену велич

Тендер щодо цього проєкту оголосили в березні, реставраційні роботи розпочалися в липні. Виконує роботи місцевий підрядник.

Реставрацію Невицього замку, що на Закарпатті, планують завершити до кінця року. Проєкт передбачає відновлення двох веж замку і часткову реставрацію стін. З державного бюджету на це виділили 9,2 млн грн, передають Патріоти України з посиланням на Укрінформ.

“Реставрацію Невицького замку на Ужгородщині мають завершити до кінця року, у грудні. Проєктом заплановано відновлення вежі-донжону, візитівки Невицького замку, а також відновлення покрівлі на вежі біля входу до замку, та часткову реставрацію стін. З державного бюджету на це виділили 9,2 млн грн”, – повідомив перший заступник голови Закарпатської ОДА Олег Коцюба.

Перспективи відновлення пам’ятки

Тендер щодо цього проєкту оголосили в березні, реставраційні роботи розпочалися в липні. Виконує роботи місцевий підрядник.

“На жаль, цей проєкт не зможе вирішити всіх проблем Невицького замку, тому ми подали цей замок на ще декілька проєктів. Те, що виконується наразі, – це порятунок замку в авральному порядку”, – зазначив він, висловивши сподівання, що пам’ятку вдасться включити до культурного “Великого будівництва”.

Наразі до списку об’єктів культурного “Великого будівництва” від області подали Ужгородський замок, будівлю Закарпатської обласної філармонії та 4 дерев’яні церкви.

Чим особливий Невицький замок?

Невицький замок — пам’ятка архітектури національного значення, датована ХІІІ ст. Розташована в селі Кам’яниця Ужгородського району на Закарпатті. Замок пов’язують з легендарним родом графів Другетів, які володіли Закарпаттям у Середньовіччі. У 1644 році замок зруйнували під час релігійних воєн. У 2018 році на Невицькому замку впала центральна вежа-донжон, яка перебувала в аварійному стані.

Ситуація змінилась: В Україні обвалилися ціни на овоч, який купують усі

п’ятниця, 19 квітень 2024, 16:59

В Україні подешевшала картопля. Знову українські виробники картоплі змушені знижувати ціни на свою продукцію, передають Патріоти України з посиланням на East Fruit. За словами ключових гравців ринку, на цьому тижні пропозиція картоплі лишалася високою...

Загроза для врожаю? Синоптикиня розповіла, де в Україні очікувати заморозків у вихідні

п’ятниця, 19 квітень 2024, 16:52

На вихідних, 20 та 21 квітня, у більшості регіонів України очікуються нічні заморозки. Проте вдень температура повітря може піднятися до +18 °C. Про це повідомляє синоптикиня Наталка Діденко, передають Патріоти України. Зазначається, що у більшості об...