У Росії другий Чорнобиль? Еколог розповів про особливості ситуації

Інформація про інцидент приховується, а ті відомості, які озвучуються, не заслуговують на довіру.

Якщо причиною радіаційного забруднення після вибуху на полігоні в Архангельській області (Росія) був вибух крилатої ракети "Буревісник", то масштаби інциденту не можна порівнювати з масштабами Чорнобильської катастрофи, передають Патріоти України.

"Поки що це так не виглядає", – розповів співголова російської екологічної групи "Екозахист!" Володимир Сливяк. За його словами, "незалежні експерти підозрюють, що відбувалися випробування ракети "Буревісник", про яку дуже мало що відомо, тільки те, що там має бути ядерна установка, умовно кажучи, мініреактор, який створює енергію для руху ракети і відіграє роль двигуна. Може, це так, може, ні. Встановити це наразі не є можливим. Але навіть в найгіршому випадку, якщо це дійсно "Буревісник" з мініреактором із ядерним матеріалом, і якщо цей мініреактор під час вибуху рознесло, цього ядерного палива далеко не стільки, скільки було у Чорнобилі".

"Одна річ – реактор на 1000 мегават, із графітом, з тонною ядерного палива всередині, і зовсім інша річ – ракета. Так, за певного збігу обставин великий радіаційний викид можливий, але все ж таки це не можна порівнювати із великим реактором на атомній станції. Це не така кількість радіації", – переконаний еколог.

Водночас він зауважив, що інформація про інцидент приховується, а ті відомості, які озвучуються, не заслуговують на довіру. "Ми не знаємо, що там вибухнуло, ми не знаємо, що це таке, ми судимо чисто теоретично, бо інформацію ніхто не надає", – констатував він.

Джерело: Обозреватель

Захотілось гострих відчуттів: Українець зі всіма дозвільними документами на виїзд заплатив $1500, аби перепливти Тису

субота, 11 травень 2024, 5:58

На Закарпатті прикордонники зафіксували неординарний випадок: українець із всіма дозволами на виїзд за кордон вирішив переплисти річку Тису, заплативши переправнику 1500 доларів. Про це розповів офіцер Мукачівського прикордонного загону Олег Селезньов ...

Скільки засуджених Україна може відправити на фронт? У владі назвали цифру

субота, 11 травень 2024, 0:55

В Україні нараховується 27 тис. осіб, які відбувають покарання у вигляді обмеження та позбавлення волі. З них, за озвученою представником міністерства юстиції на засіданні профільного комітету інформацією, 20 тис. засуджених можуть скористатися правом ...