У тилу ворога: Знайшли документи, які підтвердили роботу письменника Домонтовича на розвідку у роки Другої Світової

Віктора Петрова-Домонтовича називали людиною в чорній мантії та роздвоєною особистістю, у якої маска приросла до обличчя, його підносили як найвидатнішого українського прозаїка ХХ століття і таврували як зрадника батьківщини.

Український історик та архівіст Едуард Андрющенко опублікував на своєму авторському телеграм-каналі KGB files підготовлену для ЦК Компартії України доповідну КДБ Української РСР за 1965 рік, присвячену "білим плямам" в життєписі письменника Віктора Петрова (Домонтовича), передають Патріоти України.

"Історія в принципі відома... Але раніше документальних підтверджень його розвідницької діяльності взагалі не було", - зазначає Андрющенко.

Як йдеться в самому розсекреченому документі, у 1940-их роках Петров (Домонтович) перебував з розвідницькою місією "в тилу ворога", тобто на зайнятій Третім Рейхом території України, а після закінчення Другої світової війни - в Західній Німеччині, але пізніше не міг про це розповідати й вигадував щось про "партизанський загін" й "закордонне відрядження".

Аби колеги письменника, який на той час працював в Академії наук УРСР, перестали ставити зайві запитання й було підготовлено цю доповідну. КДБ просило ЦК заспокоїти цих осіб по партійній лінії й сприяти як приязному ставленню до Петрова (Домонтовича), так і його подальшій кар'єрі.

Не прогадайте! Які долари не приймуть в банках та обмінниках - ось що обов'язково треба перевірити

вівторок, 14 травень 2024, 16:44

В Україні частину купюр банки та обмінники можуть не приймати для обміну. Замість цього такі долари можуть прийняти на інкасо: таку послугу надають не всі банки, при тому купюри приймуть зі сплатою комісії. . Про це йдеться в матеріалі OBOZ.UA. Згідно ...

Мобілізація в розпалі: Юрист пояснив. чи можна відмовитися від проходження ВЛК

вівторок, 14 травень 2024, 15:58

ВЛК треба проходити військовозобов'язаним, щоб в Збройних Силах розуміли, кого призивати на службу залежно від ситуації на фронті. Прямих заборон відмовлятися від проходження ВЛК в Україні немає, але в той же час обов'язок його проходити існує. На це в...