В Україні аспірантів-контрактників броні не позбавлятимуть, але є нюанс: У МОН пояснили, як це працюватиме

Українських аспірантів-контрактників, які вже проходять навчання, не позбавлятимуть броні від мобілізації. Проте вже цього року правила вступу в аспірантуру на контрактній основі змінилися. Про це в коментарі OBOZ.UA сказав заступник міністра освіти та науки Михайло Вінницький, який на своїй посаді опікується вищою освітою, передають Патріоти України.

"Якщо людина вже вчиться, то вона й довчиться, ніхто її до армії не забере", – зазначив він. Починаючи з цього року вступити в аспірантуру на контракт можна тільки на заочну або вечірню форми навчання. Такі аспіранти права на відстрочку від призову не отримують.

"Ось тепер і подивимося, скільки насправді в Україні людей, які хочуть вступити до аспірантури саме заради науки", – додав Вінницький. За його словами, з цього року бюджетних місць в аспірантурі стане вдвічі більше, ніж у 2023 році: 7000 замість 3200. Тобто, за задумом, державне замовлення практично закриватиме реальну кількість аспірантів. До повномасштабної війни їх, нагадаємо, було 7-8 тисяч людей.

Відрубали палець і пробили голову: у Кракові група поляків жорстоко побила юнака із України

вівторок, 16 липень 2024, 10:35

У Кракові на місцевій водоймі група поляків напала із мачете та сльозогінним газом на 17-річного українця і жорстокого його побила. Хлопцю відрубали палець і пробили голову. Про це повідомляє yavp.pl. За повідомленням, напад стався ввечері, 10 липня. 1...

Українці активно відкривають нові ФОПи: в яких сферах найбільше

вівторок, 16 липень 2024, 10:02

За останні 12 місяців кількість зареєстрованих ФОП в Україні зросла на 11,4%, досягнувши 1 665 907, найбільше зростання спостерігається у Київській, Волинській та Рівненській областях. Популярними сферами залишаються комп'ютерне програмування, роздрібн...