В Україні головні літні продукти можуть помітно подорожчати: До чого готуватись

Відключення електроенергії можуть вдарити по цінах на ягоди та фрукти від українських виробників не лише цього, а й наступних років. Щоб розв'язати цю проблему, садовим кооперативам потрібно буде купити генератори, передають Патріоти України.

Як вважає президент Української плодоовочевої асоціації Тарас Баштанник, питання відключень стоїть особливо гостро. Від цього залежить формування наступних урожаїв, повідомляє SEEDS.

"Сьогодні найголовніша проблема – це електроенергія. Тому зростатиме ціна та собівартість. Але якщо в Європі є міжнародна ціна на малину, то, відповідно, ви експортуєте й підлаштовуєтеся під цю ціну. Тоді що відбуватиметься? Тоді сировину купуватимуть дешевше", – попередив Баштанник.

Під час відключень неможливо налаштувати полив плодоносних рослин – через це їхня врожайність може критично знизитися, або вони можуть загинути. Розв'язати цю проблему більшість ягідних підприємств може, встановивши генератори – для поливу багато кіловатів не знадобиться.

"Будь-яка ягідна, кісточкова, плодова або навіть овочева культура майже завжди має вирощуватись на зрошенні. Тому що без зрошення просто неможливо щось планувати. У такому разі один рік ви збиратимете три тонни з гектара, інший рік – десять, а потім знову дві-три тонни", – зазначив Тарас Баштанник.

Він нагадав, що за нинішньої погоди (коли температура тривалий час тримається на рівні понад 30 градусів і немає дощів) рослини загинуть без поливу. Крім того, щоб у 2025 році отримати добрий урожай, сади необхідно поливати до кінця вересня.

Вас може зацікавити:Хрумкі огірки з кетчупом: найпростіший рецепт закуски

Вас може зацікавити:Тарифи на воду перерахували в Україні: де різко зросли ціни та до чого може призвести відсутність рішень

"Наприклад, лохина закладає потенціал урожаю наступного року орієнтовно у серпні. А полив відіграє в цьому, мабуть, найважливішу роль", – наголосив президент Української плодоовочевої асоціації.

66 найважливіших об'єктів "Укренерго" укриє антидроновий захист, що витримає атаку "Шахедів"

вівторок, 20 серпень 2024, 8:05

В Україні на фінальну пряму вийшло будівництво першої черги антидронового захисту високовольтного обладнання на 41 об’єкті компанії, яким керує "Укренерго". Ще на 22 об’єктах компанії будівництво першої черги захисту завершує Державне агентство з відно...

За чи проти: Соціологи з'ясували, як українці ставляться до легалізації медичного канабісу

вівторок, 20 серпень 2024, 7:44

Відносна більшість українців позитивно ставляться до легалізації медичного канабісу. Останнім часом ставлення до легких наркотиків змінюється, передають Патріоти Україниз посиланням на дані опитування КМІС. На базове запитання (без додаткової інформаці...