В Україні готують масове знесення панельних будинків та хрущовок, - Верховна Рада

В Україні готують масове знесення панельних будинків та хрущовок, які належать до застарілого житлового фонду. Громадян планують переселяти в інше маневрове житло або одразу видавати їм нові квартири, передають Патріоти України.

У Верховній Раді готують закон, який дасть змогу місцевій владі зносити панельні будинки, хрущовки та інші старі споруди. У парламенті вже ухвалили відповідний законопроект №6458 у першому читанні, триває підготовка до другого.

Наразі в Україні понад 30 тисяч застарілих будинків, які треба знести. До них належать не лише споруди минулого століття, а й деякі багатоповерхівки, зведені до 2010 року.

Перелік застарілих будинків за роками будівництва виглядає так:

  • до 1919 року – 7646 (58 – аварійні);
  • з 1920-1953 року – 9693 (45 – аварійні);
  • з 1954-1969 року – 7192 (40 – аварійні);
  • з 1970-1989 років - 5364 (24 - аварійні);
  • з 1990-2010 років. - 785.

У Кабміні зазначили, що експлуатація таких будинків є небезпечною для мешканців, тому необхідна реконструкція. Рішення про визнання того чи іншого об'єкта до застарілого фонду прийматиме місцева влада.

Проблеми з реалізацією ініціативи

Експерти в галузі нерухомості вважають, що реалізація ініціативи буде досить складною.

"Знесення багатоквартирних будинків передує надання квартири в іншому багатоквартирному будинку у разі отримання забудовником згоди на відселення. В іншому випадку надається інша рівноцінна квартира в майбутньому будинку, а на час будівництва відселення - до маневрового житлового фонду", - зазначили автори законопроекту.

Однак мешканцям застарілого будинку можуть надати нерівноцінну квартиру або буде потрібна доплата. Інакше який сенс зносити хрущовки і знову будувати на їхньому місці дешеве житло. Не факт, що тимчасое житло, видане замість старого, не стане постійним – причому з гіршими умовами, ніж були.

Також постає питання про доцільність ухвалення закону про знесення старих будинків у період бойових дій, коли Росія щодня обстрілює нашу територію та руйнує будинки

Багато людей поранені, в тому числі українки: У Німеччині перекинувся автобус з пасажирами (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:55

У Німеччині поблизу міста Лейпциг сталася смертельна ДТП, внаслідок якої загинули чотири людини, ще 29 людей отримали травми. Також серед постраждалих є двоє українок. Про це повідомляє німецьке видання Berliner Morgenpost, передають Патріоти України. ...

Мертвий улюбленець лежав у пакеті біля смітника: Киянин вбив собаку колишньої дівчини, щоб помститися

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:00

У Києві 25-річний чоловік побив собаку та задушив його, а потім викинув на смітник. Так він помстився колишній дівчині через розрив стосунків. Про це повідомила пресслужба столичної поліції в п'ятницю, 29 березня, передають Патріоти України.