В Україні грядуть масштабні звільнення персоналу в кількох сферах: Хто залишиться без роботи

У деяких сферах діяльності в Україні вже найближчим часом очікуються масштабні звільнення персоналу. Це пов'язано із запровадженням і використанням штучного інтелекту (ШІ). Усього місяць тому в Україні було офіційно запущено нейронну мережу ChatGPT. А вже через місяць на ринку праці з'явилося більше десятка вакансій для фахівців по роботі з "нейронкою", передають Патріоти України.

Вакансії, що з'явилися - це вже "перший дзвінок" для фахівців багатьох галузей, яких з легкістю може замінити ШІ. На сьогодні вже 16 компаній оголосили пошуки фахівців, які б могли грамотно працювати з нейронними мережами. Таким спеціалістам обіцяють конкурентні зарплати. Компанії готові розщедритись на зарплату до 120 тисяч гривень для такого професіонала.

У будь-якому разі навіть така висока зарплата, яку доведеться платити одній людині, в жодне порівняння не йде із зарплатами цілого штату фахівців. До того ж – схильних до людських хвороб, перепадів настрою та інших слабкостей.

Штучному інтелекту все це невідомо. Він буде готовий до роботи 24/7, не вимагаючи часу на відновлення, не посилаючись на втому і не потребуючи оплати своєї праці. Тому зараз компанії зайняті пошуком професіоналів, які зможуть грамотно спілкуватися з ChatGPT. Здебільшого – коректно формулювати нейронці завдання, щоб використовувати якнайповніше закладений у ній потенціал.

Після такого звістки неабияк напружилися працівники, зайняті у маркетингу, рекламному бізнесі, PR, ІТ, у видавничій справі, поліграфії, а також у продажах, закупівлях та управлінні персоналом. Особливо нервують зараз працівники медіа. Їх ChatGPT може легко замінити вже найближчим часом. Таким чином, сотні, якщо не тисячі працівників пера та мікрофона залишаться без роботи. ШІ в усіх відносинах спритніший за них і, до того ж, має енциклопедичні знання.

Таким чином, творці ШІ заклали міну уповільненої (а де й не зовсім уповільненої) дії під ринок праці. І вже незабаром він може посипатися, коли сотні вакансій будуть успішно замінені однією.

Вагітній жінці світить в'язниця через... критику томатного пюре в соцмережі (фото)

четвер, 28 березень 2024, 13:30

Жінка може потрапити до в'язниці після того, як написала критичний відгук про банку томатного пюре. Про це пише Daily Star, передають Патріоти України. Виробник Erisco Foods заявив, що 39-річна Чіома Околі завдала шкоди репутації їхнього бренду, коли н...

Біженці будуть під ковпаком? Україна починає обмін інформацією про рахунки з сотнею країн

четвер, 28 березень 2024, 11:30

У вересні 2024 року між Україною та іншими державами відбудеться перший автоматичний обмін інформацією щодо фінансових рахунків за міжнародним стандартом звітності CRS (Common Reporting Standart), передають Патріоти України. Його запроваджено після ух...