В Україні "індійський" штам коронавірусу може швидше поширитися та мати тяжчі наслідки, ніж на Заході, - вчені

В Україні через низький рівень вакцинації населення та велику міграцію з РФ штам коронавірусу "Дельта" ("індійськи) може поширитися більш швидкими темпами та мати більш тяжкі наслідки, ніж у західних країнах. Про це йдеться в огляді поточної епідемічної ситуації в Україні робочої групи Національної академії наук з математичного моделювання проблем, пов’язаних з епідемією коронавірусу SARS-CoV-2, повідомляють Патріоти України.

Зазначається, що попри позитивну епідемічну динаміку в Україні, занепокоєння викликає швидке поширення штаму «Дельта» в європейських країнах. У країнах, де цей штам уже став домінантним (Велика Британія, Російська Федерація, Португалія), спостерігається швидке погіршення епідемічної динаміки. У решті країн Європи штам «Дельта» швидко витісняє інші.

У НАН очікують, що до кінця літа він домінуватиме на всій території Європи. Країни, в яких «Дельта» вже домінує, відрізняються тим, що останній пік вони пройшли приблизно в січні 2021 року і не мали весняного піку подібно до країн Східної Європи – таких, як Україна, Польща, Румунія, Угорщина. Епідемічна динаміка України зараз найбільш схожа на динаміку Польщі та Румунії, в яких епідемічні показники сягнули мінімумів весни 2020 року.

«За уточненими даними, частка штаму «Дельта» в Росії вже становить близько 72%, хоча вибірка даних суттєво зосереджена у м. Санкт-Петербург. Крім того, з російських новинних агентств відомо, що у Московській області число госпіталізацій вже три тижні зростає на 40% за тиждень, а вільними лишаються менше 11% ліжкового фонду. Для порівняння: тижневі темпи зростання числа госпіталізацій в Україні під час березнево-квітневої хвилі ніколи не перевищували 30%, а в Києві перевищення позначки у 40% спостерігалося лише протягом одного тижня на початковому етапі зростання», - йдеться в повідомленні.

У НАН наголошують, що послаблення щодо тих, хто прибуває з тимчасово окупованих територій, які запропоновані урядом України, посилюють ризики швидшого спалаху на сході країни, спричиненому штамом «Дельта».

Мутація коронавірусу: що відомо

Як повідомляв УНІАН, 11 травня тодішній міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що в Україні є загроза виникнення четвертої хвилі COVID-19, що може бути спричинена «індійським» штамом коронавірусу.

"Закрий рота і йди звідси": На Львівщині працівники ТЦК зупинили автівку волонтера (відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 19:54

Працівники одного з Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) потрапили у черговий скандал. Цього разу подія сталася у Львівській області. Про це повідомляє видання "Четверта студія", посилаючись на місцеві Telegram-кана...

Український футболіст потрапив у расистський скандал у Франції

п’ятниця, 26 квітень 2024, 19:43

Півзахисник Бордо Данило Ігнатенко запам’ятався скандалом у домашньому матчі 24-го туру французької Ліги 2, у якому його клуб переміг Дюнкерк з рахунком 2:0, передають Патріоти України. Як пише L’Equipe, у цьому поєдинку українець нібито обізвав футбол...