В Україні хочуть запровадити військовий збір у розмірі 15% на автомобілі: Що це означає

В Україні можуть запровадити військовий збір у розмірі 15% на нові та вживані автомобілі, що може значно знизити обсяги їх імпорту та продажів в Україні, що негативно вплине на авторинок і суміжні сфери. Це рішення приймається через необхідність закриття бюджетного дефіциту на оборону країни. Про це повідомляє Інститут дослідження авторинку. Проєкт закону №11416, зареєстрований у Верховній Раді 18 квітня, передбачає обкладання нових та вживаних легковиків, що підлягають першій державній реєстрації, 15% збором, передають Патріоти України.

Вплив на авторинок

Обкладання автомобілів додатковим збором може вплинути на вже нестабільний український авторинок. Будь-яке подорожчання товарів стримує потенційних покупців, а підвищення ціни на 15% може призвести до суттєвого зменшення попиту на нові та вживані автомобілі.

Наразі імпорт автомобілів вже ускладнений через існуючі податки та збори, включаючи мито, акциз, ПДВ та інші супровідні платежі. Додавання нового збору може уповільнити сегмент імпорту легковиків з пробігом.

За словами Інституту дослідження авторинку, досвід минулих років показує, що встановлення додаткових бар’єрів для імпорту автомобілів часто призводить до зростання корупції в дотичних органах влади. Заниження оціночної вартості автомобілів у документах стає звичним явищем, що спонукає до ухвалення проєктів, які мають на меті спростити процес розмитнення.

Складнощі для дилерів та сегмент електромобілів

За результатами дослідження, на авторинку вже зараз стикаються з проблемами постачання через ризики війни. Дефіцит певних моделей та їхніх версій обмежує обсяги продажів, а додавання 15% збору може ще більше знизити продажі нових авто. Також це вплине на кредитну підтримку, що додатково ускладнить ситуацію на ринку.

Сегмент електромобілів також може зазнати серйозних втрат. Зараз, через графіки подачі електроенергії, знайти покупців на електромобілі стає все важче. Додавання 15% до їхньої вартості зробить імпорт електромобілів економічно невигідним, що може призвести до повного переходу цього сегменту на внутрішній вторинний ринок без поповнення.

За словами голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева, до останнього часу влада уникала суттєвого збільшення податків. Однак у 2024 році введення податку на надприбутки банків та детінізація доходів не закрили всю потребу на оборону. Зараз іншого виходу, ніж підвищити податки, немає, оскільки бюджетний дефіцит може призвести до неможливості фінансування війська та захисту країни.

"Риби багато як ніколи... Зграї атерини, хамси, кефалі... нарощує чисельність бичок та інші осілі аборигенні види", - еколог розповів, що відбувається на дні Чорного моря

понеділок, 22 липень 2024, 9:08

Одеський еколог, очільник громадської організації "Зелений лист" Владислав Балінський констатує, що через надмірну спеку у Чорному морі починаються заморні процеси, проте разом з тим кількість різноманіття біоресурсів вражає. Про свої враження після да...

В Україні мобільний інтернет один із найповільніших у світі - рейтинг

понеділок, 22 липень 2024, 8:56

Компанія Ookla (власник сервісу Speedtest) опублікувала свіжі результати дослідження тестів швидкості, з якого стали відомі країни з найшвидшим мобільним і стаціонарним інтернетом, передають Патріоти України. Як виявилося, в Україні мобільний інтернет ...