В Україні мобілізують обмежено придатних до служби чоловіків, але є умови

В Україні триває дія військового стану та відбувається мобілізація чоловіків віком 18-60 років. За певних умов на службу в армію призивають обмежено придатних громадян, передають Патріоти України.

Призов на службу до ЗСУ проводиться для формування резерву та поповнення втрат на фронті. Представник Полтавського обласного ТЦК та СП Роман Істомін нагадав, що є придатні, непридатні, а також обмежено придатні військовозобов'язані.

Обмежена придатність не перешкоджає мобілізації і не означає, що такі особи непридатні до військової служби у ЗСУ.

"Обмежено придатні - це військовозобов'язані, які за своїм станом здоров'я не можуть проходити військову службу у певних військових частинах. Тобто це підвищене фізичне навантаження, десантно-штурмові війська. Є й підрозділи забезпечення, частини забезпечення, ТЦК... Він може проходити службу на тих посадах, які не вимагають від нього якогось дуже хорошого здоров'я, на яких не потрібно серйозних навантажень", - зазначив співробітник військкомату.

Істомін звернув увагу на обговорення актуальної теми українцями. Дефіцит інформації породжує інсинуації про мобілізацію, тому потрібно внести ясність:

"Ходить напівміф, що почали призивати обмежено придатних, тому що закінчились придатні. Ні, вони і раніше підлягали призову. До цього, можливо, була достатня кількість для бойових частин, тому що насамперед формуються бойові частини. Але зараз так, призиваються обмежено придатні. І це не є чимось надзвичайним в умовах повномасштабного вторгнення, російсько-української війни", - пояснив військовий.

Роман Істомін наголосив, що обмежено придатні чоловіки прибувають із висновком військово-лікарської комісії у ТЦУ, де їм додатково проводять професійно-психологічне обстеження. Вже на підставі всіх даних або виписується бойова повістка та громадян направляють до навчального центру, або, якщо немає потреби в його військово-обліковій спеціальності, видають повідомлення прибути в іншу дату.

"Але у ТЦК є інформація про нього, що він придатний до військової служби, може проходити її за станом здоров'я і військово-обліковими даними у нього немає права на відстрочку, і він чекає своєї черги, умовно кажучи. А якщо він непридатний за станом здоров'я, то знімається з військового обліку, ставиться відповідна позначка", - підкреслив спікер в інтерв'ю "Українському радіо "Полтава".

Ситуація складна: Нинішні обмеження постачання електрики можуть тривати до серпня, - Бойко

четвер, 16 травень 2024, 15:52

Відключення споживачів, що розпочалися із 14 травня, можуть тривати до серпня-вересня. Взимку дефіцит в енергосистемі буде навіть за високих температур. Таку думку висловив радник прем'єр-міністра України, член наглядової ради НЕК "Укренерго" Юрій Бойк...

Варто знати! Яку пенсію можна отримати з офіційною мінімальною зарплатою

четвер, 16 травень 2024, 15:30

В Україні із мінімальною зарплатою в 8 тис. грн та з 35 роками стажу можна розраховувати на пенсію, розмір якої становить лише 2 255 грн. Розмір виплати залежить від кількох характеристик. Про це йдеться у публікації OBOZ.UA. Так, згідно з останніми да...