В Україні на дні річки знайшли гарматний лафет - у світі таких одиниці (фото, відео)

На дні річки Дніпро в Запорізькій області археологи виявили унікальний дубовий лафет для великої польової гармати. Це перша знахідка такого типу в Україні. Відео та фото з місця знахідки опубліковано на сайті Національного заповідника "Хортиця", передають Патріоти України.

За словами співробітника заповідника Валерія Нефьодова, лафет був виявлений на глибині 9,8 м трохи нижче Хортиці. Попередньо знахідка датується 17-18 століттям. "Такий лафет зі встановленою на ньому потужною облоговою гарматою, ймовірно калібром до 32 фунтів, використовувався для штурму фортець і міст", - зазначив він.

В межах України такі знахідки раніше не були відомі. За словами вчених, одиниці схожих лафетів зберігаються в деяких музеях світу і кожен з них розкриває цікаві подробиці давнього артилерійського озброєння.

Лафет має загальноєвропейську конструкцію, поки невідоме місце його виробництва. Він зроблений з дуба і окований залізом, на ньому збереглися залишки червоної фарби.

Довжина лафета близько 4,4 м, ширина - близько 2,3 м. Важить він понад 1,2 тонни. Доброму стану знахідки посприяв мул, в який він був занурений. На початку археологи прийняли фрагменти лафета, що визирали на поверхню, за затонуле судно.

Відео підводних зйомок доступне за посиланням.

Що буде, якщо ТЦК не встигнуть за 60 днів обробити заявку на оновлення даних - роз'яснення юриста

понеділок, 29 квітень 2024, 2:35

Відповідно до нового закону про мобілізацію в Україні, чоловікам призовного віку буде потрібно протягом 60 днів уточнити свої облікові дані у Центрах комплектування. Електронне оновлення даних ще не працює. За нинішніх умов ТЦК доведеться ставити на об...

Польща готує нові правила для українців із простроченими документами: Що треба знати

неділя, 28 квітень 2024, 21:25

Усі рішення про тимчасовий захист для громадян України, які перебувають у Польщі, включено до окремого закону, передають Патріоти України. За кілька днів польська влада представлять оновлений варіант цього документа, в якому буде враховано рішення уряд...