В Україні налагодили випуск власних тест-систем із виявлення коронавірусу

Ці системи дають точну відповідь на питання - інфікований пацієнт чи ні, навіть якщо у нього ще не виявлені симптоми хвороби.

У інституті молекулярної біології і генетики Національної Академії наук України почали випускати тест-системи для виявлення коронавірусної інфекції, розроблені його вченими, повідомляють Патріоти України.

Співробітниця цієї фінансової інституції Оксана Півень зазначає, що ці системи «дають точну відповідь на питання - інфікований пацієнт чи ні, навіть якщо у нього ще не виявлені симптоми хвороби. Цього не зможе забезпечити експрес-тест на виявлення антитіл».

Інститут вже випустив і передав Міздраву України близько 600 тест-систем. Їх відправили до Житомирської області. Про це заявив заступник директора Інстітіта молекулярної біології і генетики доктор біологічних наук, професор Сергій Дзядевич.
- Цю партію тест-систем ми виготовили за кошти інституту, - Сергій Вікторович. - Вранці, 24 березня, інститут отримав з держбюджету невелику суму на виробництво цієї дуже потрібної зараз продукції.
- Якщо держава забезпечить інститут фінансуванням в достатньому обсязі, то скільки тест-систем зможете випускати за добу?
- Важко відповісти. Розумієте, справа не тільки в грошах і наших можливостях - багато що залежить від безперебійних поставок імпортних матеріалів для випуску тест-систем. Як швидко їх вдасться закупити і доставити в Україну - це питання. Поки що працюємо на те запасі матеріалів, який у нас є. Його вистачить на деякий час, але не на довго.
- Яка собівартість тест-систем?
- Точну цифру назвати не можу. Знаю, що всі необхідні дані по собівартості та інших питань передані в Кабінет міністрів України.
- Серед користувачів мережі викликало широкий резонанс повідомлення, що в розпал пандемії коронавируса співробітників вашого інституту відправили у відпустку за свій рахунок. Так само вчинили і з групою, що займається тестами для діагностування коронавірусної інфекції?
- У нас в інституті все продовжують працювати. Поясню ситуацію: на початку кожного року в усіх установах Національної академії наук України, в тому числі в нашому інституті, виникають проблеми з фінансуванням. Тому в цей період просимо співробітників по можливості писати заяви на відпустку без збереження зарплати. Найчастіше, потім знаходимо можливості компенсувати їм фінансові втрати. На цей раз наші співробітники пішли у відпустки на тиждень - починаючи з 23 березня. Але все це формально. Насправді, вони продовжують працювати. Повторюся, це, на жаль, типова ситуація. До коронавірусу вона не має ні найменшого відношення.
Джерело: Факты

Не зважаючи на астрономічний штраф: Голлівудська актриса родом з України відмовилася грати росіянку в серіалі Netflix. Студія не зглянулась на мотивацію дівчини (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 2:35

Голлівудська акторка родом з України Іванна Сахно розірвала контракт зі стримінговою платформою Netflix, бо не захотіла в новій кінороботі грати росіянку. В інтерв'ю для ТСН вона розповіла, що тепер їй потрібно виплатити компенсацію. За її словами, їй ...

Росіяни загадили море смертоносним непотребом: На одеському пляжі вибухнула протикорабельна міна

п’ятниця, 29 березень 2024, 1:45

В Одесі пролунав потужний вибух. На один з пляжів винесло протикорабельну міну. Міну викинуло на берез через штормову погоду, де вона і вибухнула, повідомило Оперативне командування "Південь" в Telegram. Через обмеження доступу людей до пляжної зони в ...