В Україні підвищили штрафи за ухилення від мобілізації: Що буде за несплату і чи каратимуть підприємства через працівників-порушників

Військовозобов'язаним українцям, які у рамках нового закону щодо мобілізації в Україні не повідомлять до ТЦК та СП про зміну місця проживання, може загрожувати адміністративна відповідальність та штрафні санкції. Йдеться про суму у розмірі близько 25 тисяч гривень.

Причому штрафи можуть накладати у заочному порядку. Про це у коментарі OBOZ.UA розповів адвокат Олег Горбачов. Він наголосив, що штрафні санкції можуть були щодо тих осіб, які не оновили і не уточнили свої дані у ТЦК. Адвокат радить не зволікати з оплатою будь-яких штрафів.

"Якщо людина не сплачує штраф, то відкривається виконавче провадження, в межах виконавчого провадження вже можуть бути накладені арешти на банківські рахунки, якими володіє така особа", – зазначив він. Проте "судовий порядок захисту своїх прав все одно продовжує діяти" і будь-який громадянин, якщо він не згоден з накладеним штрафом, має можливість у судовому порядку захистити свої права та оскаржити штраф.

Зауважим, що штраф потрібно сплатити, навіть якщо ви з ним не згодні і маєте намір оскаржувати його. В іншому випадку може бути відкрито виконавче провадження, і особа може бути позбавлена доступу до розпорядження своїми коштами у банках.

Горбачов також уточнив, що значно збільшиться розмір штрафних санкцій, які можуть бути накладені на керівників підприємств, якщо вони не виконали вимоги у сфері законодавства про оборону, мобілізацію та мобілізаційну підготовку.

"На таких керівників, українських юридичних осіб можуть чекати значно вищі штрафні санкції. З приводу масових звільнень працівників після таких дій, тут потрібно дивитися, як буде відбуватися це на практиці, оскільки я з власної адвокатської практики не наведу приклад, щоб до керівників українського бізнесу зі сторони ТЦК дійсно були накладені якісь штрафні санкції", – зазначив юрист.

Нагадаємо, що після набуття чинності нового закону про мобілізацію військовозобов'язані громадяни повинні протягом 60 днів оновити свої облікові дані у територіальних центрах комплектування. У разі невиконання цих вимог військкомати зможуть оголошувати у розшук людей, які не звірили свої дані.

Водіям в Україні готують нові штрафи, можливі й арешти: Що відомо про новий законопроєкт

неділя, 23 червень 2024, 20:10

Водіям загрожуватимуть штрафи до 17 тис. грн за невиконання законних вимог співробітників військової поліції. Законопроєкт також передбачає арешт на строк до 10 діб за ненадання інформації або невиконання вимог. Про це йдеться у схваленому Верховною Ра...

Нелюд проник до помешкання через не зачинені двері: На Одещині поліція затримала ґвалтівника 9-річної дівчинки

неділя, 23 червень 2024, 18:37

В Одеській області поліцейські затримали 25-річного чоловіка, який зґвалтував дев'ятирічну дівчинку. . Про це повідомило Головне управління Національної поліції в Одеській області. . "Вночі, коли нікого з дорослих не було вдома, зловмисник проник чер...