
У червоній ікрі, що продається в Україні, може бути "неприємний сюрприз" – небезпечний консервант уротропін. У країнах Євросоюзу його заборонено. Про це в ексклюзивному бліцінтерв'ю OBOZREVATEL розповіла голова правління асоціації "Споживча довіра" Олена Куликова. Продукти розпаду уротропіну є канцерогенами, уточнила вона, передають Патріоти України.
За словами експертки, асоціація провела дослідження 12 зразків червоної ікри. 8 із них було закуплено в супермаркетах, 2 на ринку та ще 2 в інтернеті. І в усіх був присутній консервант уротропін. За словами Куликової, сорбінова кислота як консервант присутня в ікрі завжди, але вона цілком допустима.
"Але є ще один неприємний сюрприз – у всіх виробників ми знайшли такий консервант, як уротропін. В Україні це не заборонено, дозволено його використовувати в невеликих кількостях. Але в ЄС це консервант заборонений", – наголосила вона.
Як пояснила Куликова, уротропін розпадається на інші речовини, зокрема і на ті, що є канцерогенними, тобто викликають розвиток онкологічних захворювань. "Мої рекомендації: якщо ми купуємо ікру, перше, на що ми звертаємо увагу – якнайменше консервантів, бажано вибирати ікру, на якій виробник не вказує наявність уротропіну", – підсумувала експертка
Національний банк України попереджає про суттєве здорожчання автомобільного пального від початку 2026 року через заплановане підвищення акцизного податку. До кінця 2025 року ціни на АЗС залишатимуться стабільними, однак від 1 січня 2026 року ринок очік...
У Залукві, що на Івано-Франківщині, під час розкопок виявили унікальну глиняну фігурку бичка Трипільської культури віком понад 6 тисяч років. Про знахідку повідомив відділ археології Національного заповідника «Давній Галич» у Facebook, передають Патріо...