В Україні розпочався "сезон штрафів" за збирання березового соку: Скільки доведеться платити

В Україні розпочався сезон збирання березового соку - на торгових майданчиках вже з'явилися оголошення про продаж, передають Патріоти України.

Ціни залежать від продавця: можна купити як по 10 грн за літр, так і одразу 3-літрову банку за 200 грн. Втім, слід пам'ятати: на збирання березового соку потрібно отримати відповідний дозвіл. Крім того, збирати його можна не скрізь – наприклад, у скверах, парках та міських зелених зонах це робити заборонено. Покарання – штраф, розмір якого може сягнути 1 700 грн.

"Заготівля березового соку у межах населеного пункту, на територіях парків, скверів, зелених зон є порушенням пункту 4.2 Правил утримання зелених насаджень в населених пунктах, відповідальність за яке передбачена статтею 152 КУпАП (Кодексу України про адміністративні правопорушення. – Ред.) та тягне за собою накладення адміністративного штрафу від 340 грн. до 1700 грн", – нагадали у Гусятинській громаді.

Також там зазначили: заборонено збирати сік на територіях та об'єктах природно-заповідного фонду. Відповідальність за це передбачено ст.91 КУпАП – зокрема штраф у 153-408 грн з конфіскацією знарядь та засобів видобутку.

Хто може збирати березовий сік

Збирати ж березовий сік, зазначається, мають право державні та комунальні лісогосподарські підприємства. А також підприємці та фізичні особи, які отримали для цього спеціальний дозвіл – "лісовий квиток".

"Такий документ дає право на видобуток соку у чітко відведених місцях. І з дотриманням встановлених правил заготівлі", – йдеться у повідомленні. При цьому наголошується: за недотримання цих вимог передбачено покарання за ст. 70 КУпАП. Зокрема, штраф у 17-51 грн.

“Я можу собі накрутити думок": Підозрюваний у вбивстві Фаріон зробив перші заяви після суду

субота, 27 липень 2024, 21:22

Підозрюваний у вбивстві громадської діячки та екснардепки Ірини Фаріон 18-річний мешканець Дніпра В’ячеслав Зінченко після судового засідання, на якому йому обрали запобіжний захід, кілька хвилин поспілкувався із журналістами. Відео розмови опублікован...

Запропонував старенькій киянці допомогу: Власниця трикімнатної квартири на Печерську пустила до себе незнайомця і стала безхатьком

субота, 27 липень 2024, 21:00

Власниця трикімнатної квартири на Печерську на схилі років опинилась на вулиці через зухвалого шахрая, який привласнив її помешкання. За словами правоохоронців, 48-річний чоловік підшукував людей без родичів, які мають у власності нерухомість. Таким чи...