В Україні скасували перехід на літній час: Ось чому це добре для організму людини

Верховна Рада України ухвалила закон, який скасовує переведення годинників на літній час. Попри те, що навколо цього рішення розгорілось чимало дискусій, біологиня Ольга Маслова називає його мікроперемогою, передають Патріоти України.

Кандидатка біологічних наук наголошує, що для більшості території України зимовий час є найбільш природним. Свої аргументи вона розписала на сторінці Facebook.

Що означає рішення Верховної Ради

Згідно з новим законом, на всій території України діятиме київський час, який відповідає другому часовому поясу у шкалі координованого часу (UTC+2). Тож восени, в останню неділю жовтня (27-го числа), ми востаннє переведемо стрілки на годину назад, тобто перейдемо на зимовий час і на ньому залишимося. Адже законом закріплюється, що сезонний перехід часу на території України більше не здійснюватиметься.

Чи правильне це рішення з погляду науки

Щодо розташування, то більша частина України перебуває саме в межах другого часового поясу (UTC + 2). Лише частина Закарпаття перебуває в першому часовому поясі, а Луганська, Донецька область, а також частини Харківської, Дніпропетровської та Запорізької областей – у третьому. Тож для більшості території України UTC+2 є найбільш природним.

Кандидатка біологічних наук Ольга Маслова наголошує, що тема переведення годинників є "складною і дискусійною", проте слід виважено підійти і знайти оптимальне рішення.

"Україна – величезна прекрасна країна, в якій насправді більше однієї часової зони (поясу), але з двох зол стабільний київський час без переходу на літній – краще. Сама процедура "перетягування стрілок" щопівроку вже давно визнана хронобіологами (фахівцями з біологічної ритміки) та дослідниками сну не корисною, а для деяких категорій людей навіть шкідливою", – наголошує біологиня.

Дискомфорт під час сезонного переведення часу відчувають передусім люди із серцево-судинними проблемами. "Було кілька досліджень щодо інсультів і серцево-судинних захворювань. Вони доводять, що смертність у дні переведення годинників, особливо у весняний період, збільшується з такими проблемами", – зазначила Маслова.

В одній зі своїх статей Маслова радить прислухатись до внутрішньої системи добових ритмів. "Найбільш болючим для біологічного годинника є десинхроноз внутрішнього та зовнішнього ритмів, а говорячи більш сленгово – джетлаг. В ідеалі біологічний, астрономічний та соціальний час мають бути синхронізовані, а будь-які різкі втручання в цей процес призводять до наслідків для здоров’я", – застерігає біологиня.

Експертка також наголошує, що "без розуміння того, як працює синхронізація ритміки, неможливо адекватно планувати життя та ухвалювати рішення". Тож на своєму YouTube каналі "Наукпопіл" Ольга Маслова детально розповідає про переведення годинників і хейт на цю тему.

Науковці Американської академії медицини сну (AASM) наголошують, що постійний стандартний час є оптимальним вибором для здоров’я та безпеки. Тож закликають до скасування сезонного переведення годинників. Вчені пояснюють, що відмова від сезонних змін часу краще узгоджується з біологічними ритмами людини.

Протилежні думки

261 народний депутат України підтримав у другому читанні законопроєкт №4201 про обчислення часу. Проте чимало народних обранців виступали проти цього рішення і висували свої вагомі аргументи. Зокрема, депутат від "Європейської солідарності" Володимир В'ятрович ухвалення закону про скасування літнього часу на своїй сторінці у Facebook називає "відверто шкідницьким і антиєвропейським" і наводить відразу три аргументи проти "зимового часу".

"По-перше, це рішення означає, що сонце влітку вставатиме ледь не о третій годині, а в жовтні темрява наставатиме ще під час робочого дня. По-друге, через це значно збільшаться витрати енергії, з якою в нас і так катастрофа і для економії якої й придумано літній час. По-третє, це відвертий розворот у цьому питанні від Євросоюзу до Росії та країн Азії й Африки", – написав Володимир В'ятрович.

Нардеп наводить карту, на якій синім показано країни, в яких годинники переводять на літній час. "Рішення ВР відриває Україну від цього європейського і євроатлантичного простору розсинхронізовує наш час із часом усіх держав-членів ЄС. Такі дії з боку України як кандидата в члени ЄС виглядають відверто недружньо", – наголошує В'ятрович.

За даними соцопитувань, українці не могли дійти згоди у питанні переведення годинника й у попередні роки. Наприклад, опитування Research & Branding Group, проведене у жовтні 2021 року, показало, що 42% схвалювали ідею відмовитись від переведення годинників. 17% українців пропонували відмовитись від літнього часу, а 25% – від зимового. Ще третина опитаних вважали за краще залишити все як є, а 26% не визначились, як бути.

Бережіться! У ВООЗ розповіли, чим трансжири небезпечні для здоров'я

п’ятниця, 19 липень 2024, 8:56

Нещодавнє дослідження ВООЗ виявило, що у близько третині українських перероблених продуктів - перевищення вмісту трансжирів, які є небезпечними для здоров'я, Про це в інтерв'ю "РБК-Україна" розповів представник Всесвітньої організації охорони здоров'я...

Мобілізований з Запоріжжя на півроку втік зі служби, бо рідний будинок пошкодила ракета. Сів як дезертир

п’ятниця, 19 липень 2024, 8:30

У Запоріжжі до 5 років позбавлення волі засудили мобілізованого, який втік зі служби, бо його будинок пошкодив ракетний удар. Про це йдеться у вироку Шевченківського районного суду м. Запоріжжя. передають Патріоти України. За даними суду, мобілізовани...