В Україні сталося понад 150 пожеж через повербанки, зарядні станції та генератори: Що виявилося найбільш небезпечним

З початку 2024 року повербанки, зарядні станції та генератори призвели до більш ніж 150 пожеж по всій Україні. Більшість випадків трапляється з причини неправильної експлуатації джерела альтернативної енергії, передають Патріоти України.

При чому йдеться не тільки про дизельні генератори, але також про повербанки. Про це в ефірі телемарафону повідомив спеціаліст відділу забезпечення оперативно-рятувальної служби Управління цивільного захисту ДСНС України Владислав Багнюк.

За його словами, з початку року через експлуатацію повербанків зафіксовано 77 пожеж, зарядних станцій – 38 пожеж, генераторів – 36 загорянь. Крім того, рятувальники зафіксували 11 випадків, коли повербанки не просто спалахували, а вибухали.

Фахівець ДСНС наголосив, що щоб уникнути подібних проблем необхідно дотримуватися елементарних правил: розміщувати генератор виключно на вулиці на відстані не менше 6 метрів від стін будівель; забороняється розміщувати генератор у закритих приміщеннях, що не мають вентиляції, вибухонебезпечному середовищі, у підвалах та на цокольних поверхах.

Також забороняється палити, користуватися джерелами відкритого вогню під час експлуатації генераторів. Не можна об'єднувати генератори в ланцюг, перебувати поруч із сторонніми генераторами і перевищувати максимально допустимий струм вихідного роз'єму генератора.

Крім того, фахівці ДСНС радять не нехтувати правилами експлуатації повербанків, незважаючи на невелику силу струму та напругу таких пристроїв. Важливо пам'ятати, що повербанки та зарядні станції не варто розміщувати поблизу джерел тепла, не залишати їх на підвіконні або у транспортних засобах у спеку. Також небезпекчним може бути розміщення акумуляторів в умовах підвищеної вологості.

У ДСНС України зазначали, що через відключення електроенергії громадяни використовують у побуті не тільки генератори, а й акумулятори з інвертором. Через поєднання останніх двох приладів можна підключити різне побутове обладнання. Однак неправильна експлуатація акумулятора може призвести до пожежі.

Вибухнути акумулятори можуть під час заряджання, особливо якщо це АКБ виключно автомобільний і не призначений для використання в побутових умовах.

Рятувальники нагадують, що слід купувати лише сертифіковану продукцію та використовувати лише відповідно до інструкцій виробника, не кидати акумулятори, не можна стимулювати замикання позитивної та негативної клеми, забороняється самостійно розбирати корпус акумулятора, адже взаємодія з інструментами може спровокувати коротке замикання.

Вас може зацікавити:Мирних переговорів не буде, Путін має інші плани. Інтерв’ю з Портниковим

У відомстві зазначили, що акумулятор може вибухнути під час заряджання, особливо якщо це автомобільний АКБ і не призначений для використання у побуті. Вибух літієвого акумулятора може виникнути, якщо поставити його на швидку зарядку. Він повинен розряджатися та заряджатися у стандартному режимі (часто це 1/10 від ємності АКБ). Для кислотного акумулятора небезпечне замерзання – він може вибухнути від різкого перепаду температур, тому його не можна штучно нагрівати чи залишати на морозі.

Нагадаємо, у селі Софіївська Борщагівка на Київщині сталася пожежа у багатоповерховому будинку. Попередньо вона виникла через вибух акумулятора, який на той момент заряджався.

"Риби багато як ніколи... Зграї атерини, хамси, кефалі... нарощує чисельність бичок та інші осілі аборигенні види", - еколог розповів, що відбувається на дні Чорного моря

понеділок, 22 липень 2024, 9:08

Одеський еколог, очільник громадської організації "Зелений лист" Владислав Балінський констатує, що через надмірну спеку у Чорному морі починаються заморні процеси, проте разом з тим кількість різноманіття біоресурсів вражає. Про свої враження після да...

В Україні мобільний інтернет один із найповільніших у світі - рейтинг

понеділок, 22 липень 2024, 8:56

Компанія Ookla (власник сервісу Speedtest) опублікувала свіжі результати дослідження тестів швидкості, з якого стали відомі країни з найшвидшим мобільним і стаціонарним інтернетом, передають Патріоти України. Як виявилося, в Україні мобільний інтернет ...