В Україні суттєво перерахували тарифи на комуналку: Ось яка послуга здорожчала найбільше

В Україні значно зросла вартість комунальних послуг. За рік - з травня 2023-го до травня 2024-го - тарифи збільшилися загалом на 18,6%. При цьому, наприклад, конкретно електроенергія здорожчала одразу на 63,6%, тоді як вартість низки інших послуг залишилася на колишньому рівні. Про загальне зростання тарифів повідомили у Держстаті, передають Патріоти України.

Там зазначили: крім електроенергії, також здорожчали:

  • послуги з управління багатоквартирними будинками – на 9%;
  • утримання та ремонт житла – на 4%;
  • прибирання сміття – на 3,1%.

Водночас тарифи одразу на низку позицій залишилися на колишньому рівні. Це:

  • водопостачання;
  • каналізація;природний газ;
  • гаряча вода, опалення.

В Україні заговорили про підвищення тарифу на газ

Тим часом колишній керівник Оператора ГТС України Сергій Макогон повідомив, що у разі зупинення транзиту російського газу через українську газотранспортну систему з 2025 року вартість ресурсу для споживачів зросте. Очікується, що подорожчання становитиме лише 3%.

"Зараз транспортування газу у внутрішній системі коштує приблизно 0,2 грн за кубічний метр. За моїми розрахунками, в разі нульового транзиту ця цифра виросте не більше ніж до 0,6 грн за куб", – йдеться у повідомленні.

Макогон пояснив: якщо брати ринкову ціну 12 грн/куб, "то її зростання на 40 копійок, що менше 3%, не створить проблем споживачам". Адже влітку ринкова ціна на електроенергію зросла на 60%, а тому "якщо фінальна ціна на газ зросте на 5-10%, то нічого страшного не станеться".

Нагадаємо: чинний контракт на транзит російського газу через Україну діє до кінця 2024 року. Після цього Україна не має наміру продовжувати домовленості щодо транзиту.

Успіння Пресвятої Богородиці: Що обов'язково потрібно зробити 15 серпня, а що народна традиція категорично забороняє

четвер, 15 серпень 2024, 1:01

Православні християни 15 серпня за новим церковним календарем (28 серпня за старим) відзначають Успіння Пресвятої Богородиці. Це велике церковне свято належить до дванадесятих - найважливіших після Пасхи в православ'ї, передають Патріоти України. Що не...

Більшість студентів чоловічої статі втратила відстрочку від мобілізації

четвер, 15 серпень 2024, 0:13

Для відстрочки від мобілізації студент повинен навчатися на денній або дуальній формі. Його рівень освіти повинен бути вищим за отриманий попередній. Під час воєнного стану та загальної мобілізації в Україні вручити повістки можуть усім військовозобовʼ...