В Україні відбувається третя хвиля мобілізації: Кого заберуть на службу

В Україні розпочалася третя хвиля мобілізації - Збройні сили України закликають резервістів, які закінчили військові кафедри. До військкоматів мають з'явитися офіцери запасу, не призвані під час попередніх етапів мобілізації. Про це у своєму Telegram нагадав мер Івано-Франківська Руслан Марцінків. Він закликав військовозобов'язаних чоловіків, зокрема тих, хто приїхав із інших областей, стати на військовий облік, передають Патріоти України.

"Вже понад 8 тисяч ВПО (внутрішньо переміщених осіб. – Ред.) стали на облік. Пам'ятаємо, що захищати державу – обов'язок кожного українця", – наголосив Марцінків. Зазначимо, що Україна вже пройшла дві хвилі мобілізації:

  • резерв першої черги – це колишні військовослужбовці віком до 40 років, які мають бойовий досвід і відслужили в армії за контрактом або однією з хвиль мобілізації (переважно учасники АТО);
  • резерв другої черги – військовослужбовці, які проходили строкову службу до 2014 року або служили за контрактом.

Такі категорії громадян відправляли у військові частини. Вони не вимагали додаткової підготовки, їх залучили до виконання завдань із оборони держави.

Окрім трьох названих, є ще й четверта хвиля мобілізації, яка передбачає призов громадян, які не мають вікових та фізичних обмежень щодо призову на військову службу та складають так званий громадський резерв. Це чоловіки, які не мають бойового досвід, яких може бути направлено у військові формування за умов критичного сценарію війни.

За ухилення від призову на військову службу під час мобілізації передбачено кримінальну відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 5 років.

Якщо неявки мають постійний характер, то дії громадянина буде розцінено як ухилення від служби в армії. Тоді військкомат надсилає до прокуратури відповідного листа, на підставі якого починають проводитись слідчі дії.

Чемпіон світу зізнався, кого вважає одним із найсильніших українських боксерів ХХI століття

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:29

Чемпіон світу у першій напівсередній вазі за версією WBF Арам Фаніян (24−2, 6 КО) поділився очікуваннями від поєдинку майбутнього бою українця Сергія Дерев’янченка (14−5, 10 КО) з Воном Александром (18−10−1, 11 KO), передають Патріоти України. «Вважаю ...

"Ти шо - москаль?": Кікбоксер із РФ епічно поскаржився на українців та латишів

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:16

Він поскаржився на те, що у Харкові, де він жив на початку повномасштабного вторгнення армії агресорів в Україну, його ображали через мову. "Нам із дружиною було важко в Європі, де сильна русофобія, там про росіян говорять або погано, або ніяк. Усіх зм...