В Україні водіїв почали штрафувати на 17 тис. грн ще з однієї причини. Юристи вказують на незаконність таких покарань

В Україні останнім часом набирає «популярності» штраф, який може обійтися водієві у 17 тисяч гривень. Йдеться про покарання за відсутність товарно-транспортної накладної (ТТН) під час перевезення вантажів, пише «Дорожній адвокат».

Річ у тому, що Укртрансбезпека трактує відсутність деяких відомостей в ТТН як недійсність документа й накладає штрафи у розмірі 17 тисяч гривень.

У відомстві вказують на відсутність адреси учасників перевезення, ширини чи довжини транспортного засобу, вартості вантажу, номеру посвідчення водія тощо.

В законі «Про автомобільний транспорт» передбачено, що автомобільні перевізники повинні мати та пред`являти працівникам Укртрансбезпеки ТТН на вантажне перевезення.

В ТТН вказується:
- дата і місце складання накладної;
- вантажовідправник (повне найменування юридичної особи чи підприємця та податковий номер);
- автомобільний перевізник (повне найменування юридичної особи чи підприємця та податковий номер);
- прізвище, ім`я, по батькові водія транспортного засобу та номер його посвідчення;
- вантажоодержувач (повне найменування юридичної особи чи підприємця та податковий номер);
- транспортний засіб (марка, модель, тип, реєстраційний номер автомобіля, причепа), його параметри — - довжина, ширина, висота, загальна вага, у тому числі з вантажем, та маси брутто;
- пункти завантаження і розвантаження.

Експерти зазначають, що ТТН оформляє вантажовідправник, а не сам перевізник. А тому водій не може нести відповідальність за недоліки змісту накладної, яку він не оформляв.

Винятки з закону: Ось кому не треба особисто йти до ТЦК

четвер, 2 травень 2024, 18:56

Що ближче новий закон про мобілізацію до набуття чинності (18 травня), відкриваються все більше нових сюрпризів, які підготували для українців законодавців. І один з них - неможливість оновити особисті дані про себе без обов'язково відвідування ТЦК та ...

Спершу була сварка: В Угорщині жорстоко вбили українця

четвер, 2 травень 2024, 18:45

У Будапешті внаслідок суперечки та бійки українець отримав смертельні ножові поранення і помер на місці. Про це повідомляє пресслужба поліції, передають Патріоти України. За даними правоохоронців, 1 травня до Центру управління діяльністю Головного упр...