Йдемо в Європу! В Україні запровадять нові правила для громадського транспорту: Чого чекати

Президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт, який прирівнює електронний квиток у міському електричному та автомобільному транспорті до паперового. Цей документ дозволить використовувати е-квиток у громадському транспорті в кожному місті. Йдеться про законопроєкт №5705. Про те, що документ одержав підпис президента, свідчить картка на сайті парламенту, передають Патріоти України.

Законопроєкт пройшов тривалий період розгляду. У першому читанні його ухвалили ще 26 січня 2022 року. Реформу відклали після початку повномасштабного вторгнення РФ до України, але пізніше ідею "оживили", і 6 червня 2024 року у Верховній Раді відбулося голосування в другому читанні (256 – за).

Нове законодавство, як пояснювали у Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури, дозволить Кабміну затвердити єдину форму електронного квитка. Заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач повідомляв, що вже підготовлено проєкт такого наказу.

"Та форма, яка діє в Україні сьогодні, – це спадщина радянського минулого як за формою, так і за змістом. Важливо, що ухвалений законопроєкт не просто нормує наші повноваження як міністерства розробити форму електронного квитка, а дає можливість повноцінно працювати над запровадженням єдиного електронного квитка для кількох видів транспорту", – наголосив Деркач. Крім того, законопроєкт врегулював ще кілька ключових для запровадження е-квитка питань. Зокрема:

  • створення умов для належного функціонування автоматизованої системи оплати вартості проїзду у міському пасажирському транспорті;
  • оплату проїзду за допомогою е-квитка для пільгових категорій населення (особи, які мають право на пільговий проїзд, оплачуватимуть його на загальних підставах, а потім отримуватимуть компенсацію від місцевої влади).

У низці українських міст вже використовується електронна система оплати проїзду у громадському транспорті. Ухвалення цього законопроєкту забезпечить єдину систему диджиталізації систем проїзду в міському транспорті по всій Україні.

На Чернігівщині чоловіка з переломом ключиці визнали придатними до служби та засудили за ухилення від мобілізації

вівторок, 2 липень 2024, 9:56

26 червня 2024 року Деснянський районний суд міста Чернігова визнав винним чоловіка в ухиленні від військової служби під час мобілізації за статтею 366 ККУ та призначив покарання у вигляді трьох років позбавлення волі з іспитовим строком у два роки. Пр...

Під ковпаком: В Україні підприємства зобов'язали інформувати ТЦК про працівників, які відмовилися від отримання повісток і які звільнились

вівторок, 2 липень 2024, 9:14

Відповідно до нового законодавства щодо мобілізації в Україні керівники підприємств зобов'язані невідкладно повідомляти ТЦК та СП про працівників, які відмовилися від отримання повісток. Також ця вимога стосується працівників, які звільнилися, передают...