В Україні збираються офіційно змінити назву Грузії

Тбілісі

У Верховній Раді зареєстрували проєкт постанови про використання в Україні історичної назви Грузії Сакартвело. Картка документа під номером 9329 з'явилася на сайті парламенту.

У пояснювальній записці зазначається, що Тбілісі вже 15 років переконує міжнародних партнерів відмовитися від назви Грузія, яка вважається русифікованою, а саме найменування - російським.

Грузини просять використовувати історичну назву їхньої країни - Сакартвело.

"Назву Грузія використовують у світі близько 20 країн, зокрема й Україна. Більшість із цих країн, це країни пострадянського простору або ті, які зазнавали значного радянського впливу. Грузією цю державу іменують у Росії, Грузія - це імперська назва, а той же переклад Georgia - результат перекладу з російської", - йдеться у пояснювальній записці.

Ініціатори постанови пояснили, що в офіційних документах від назви Грузія відмовилися вже низка країн, зокрема Південна Корея, Литва, Ізраїль та Японія.
"Відносини України з Грузією глибокі й багатогранні, проте одним із кроків додаткового зближення з боку України може бути, офіційне використання історичної назви Грузії - Сакартвело", - додали ініціатори постанови.
Крім того, у проєкті постанови пропонується грузинський народ (грузинів) називати картвелами.

В Україні перерахують другу платіжку за газ: Ось скільки доведеться платити

п’ятниця, 4 жовтень 2024, 15:56

Від 2025 року в Україні тариф на постачання газу буде загальним для всіх споживачів. Хоча сам тариф на доставлення залишився незмінним, у розрахунках платежів тепер враховуватиметься й обсяг споживання за газовий рік, що завершився у вересні 2024 року....

Держава не призначатиме субсидію всім українцям автоматично: Ось кому потрібно звернутись до Пенсійного фонду

п’ятниця, 4 жовтень 2024, 15:45

Для більшості українців, яким призначали субсидію під час неопалюваного сезону, Пенсійний фонд (ПФУ) здійснить розрахунок самостійно. Проте деяким споживачам комунальних послуг все ж доведеться звернутися до органів ПФУ для розрахунку та призначення су...