В Україні з'явиться нова підстава для звільнення: Ось які правила діятимуть з вересня

В Україні з 27 вересня набувають чинності зміни в Кодекс законів про працю (№ 3768-IX), які дозволяють звільняти співробітників за розголошення комерційної таємниці. При тому таке звільнення можливе за умови дотримання низки умов. Про це написав у своєму Telegram-каналі юрист з трудового права Віталій Дудін, передають Патріоти України.

"Донедавна в Україні підписання угод про нерозголошення комерційної таємниці або non-disclosure agreements (NDA) було радше ритуалом, адже покарати за їх порушення складно. Розкриття працівником секретів тягнуло хіба що на догану", – пише юрист.

Раніше звільнення загрожувало тільки таким категоріям:

  • посадовим особам ТОВ;
  • тим, хто працює за контрактом;
  • тим, хто працює за договором з нефіксованим робочим часом.

За новими правилами підставою звільнення стане невиконання правил у частині зобов’язання про нерозголошення комерційної таємниці. Таке звільнення буде законним за низки умов:

  • Правила внутрішнього трудового розпорядку, які вимагають від персоналу охороняти КТ, мають бути схвалені трудовим колективом і доведені до відома всіх працівників.
  • Засекречені відомості узгоджуються з постановою №611.
  • Дотримано порядок притягнення працівника до дисциплінарної відповідальності (статті 147-149 КЗпП)

Мобілізація громадян від 50 років буде чи ні? Нардеп пояснив нюанси

четвер, 26 вересень 2024, 23:55

Директива Командування Сухопутних сил дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням. Це підтвердив народний депутат, член комітету з нацбезпеки й оборони Верховної Ради Федір Веніславський у коментарі ...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...